U Slavoniji odvijačem izbo dvoje djece i skoro ih ubio, povećana mu kazna zatvora

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

VISOKI kazneni sud (VKS) povisio je s 12 na 15 godina zatvorsku kaznu Dominiku Š. (51) koji je proglašen krivim za dva pokušaja teškog ubojstva dvoje djece u Dardi i Mecu u kolovozu 2020. godine.

Bio je revoltiran zbog djelatnika HEP-a, djeca su mu se našla na putu

Prizivni sud je, navodeći samo inicijale osuđenika, izvijestio da je prihvatio žalbu državnog odvjetnika i preinačio prvostupanjsku presudu osječkog Županijskog suda kojom je Dominik Š. osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina.

Za svako kazneno djelo pokušaja teškog ubojstva visoki sud je utvrdio pojedinačne kazne zatvora od osam godina te osudio Dominika Š. na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina. Prizivni sud smatra da su ranije izrečene pojedinačne kazne zatvora za svaki pokušaja ubojstva preblage, kao i prethodno izrečena jedinstvena kazna zatvora.

VKS dodaje kako je pravilno cijenjena olakotna okolnost da su kaznena djela ostala u pokušaju te smanjena ubrojivost optuženika. No prvostupanjski sud je, ističe VKS, propustio utvrditi otegotne okolnosti na strani počinitelja, a to je način postupanja.

Prizivni sud pojašnjava da je Dominik Š. napao dvoje djece revoltiran zbog radnji djelatnika HEP-a, sve u namjeri da ubije nedužnu i ranjivu djecu, koja su mu se našla na putu. "Svojim radnjama je počinio nemjerljivu težu i veću nepravdu, pritom zadavši žrtvama teške tjelesne ozljede i prišavši im podmuklo s leđa usred dana, srušio ih na tlo u višestruko ih ubadao metalnim crtalom u predjelu glave, leđa i ruku", stoji u priopćenju suda.

Strože je kažnjen unatoč olakotnim okolnostima

VKS ocjenjuje da je osuđenik takvim radnjama iskazao bešćutnost i upornost te da takvo ponašanje zahtijeva strože kažnjavanje unatoč postojanju olakotnih okolnosti. Sud dodaje da su djeca, prema provedenom vještačenju, najvjerojatnije izbjegavala ozljeđivanje izmičući se od napadača i smanjujući intenzitet zamaha osuđenika. Iz tog razloga je spriječeno teže ozljeđivanje i za život opasne ozljede, kao i smrtni ishod.

"Napad usred dana s leđa od strane odrasle osobe koja je uz to i puno jača od njih, izazvalo je kod djece osjećaj prestrašenosti i bespomoćnosti te su bila prepuštena sama sebi kako bi se i obranila. Sve ovo utjecalo je na njihovo psihičko zdravlje", navodi VKS.

Dominik Š. je sredinom kolovoza 2020. ispred trgovine u Dardi napao 11-godišnjeg dječaka kojem je, držeći ga za vrat, zadao 13 ubodnih rana na glavi i 18 ubodnih rana na leđima. Potom je u susjednom naselju Mece prišao 11-godišnjoj djevojčici koju je srušio u obližnji kanal i zadao joj višestruke ubodne rane na glavi, četiri ubodne rane na leđima i druge teške tjelesne ozljede.

Osuđenik se i nadalje nalazi u istražnom zatvoru, a izrečena mu je i sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja koja će se izvršavati u zatvorskom sustavu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više