U Sloveniji i dalje pad hospitalizacija, smirivanje četvrtog vala se nastavlja

U SLOVENIJI je u zadnja 24 sata potvrđeno 1847 zaraza koronavirusom, 103 manje nego prethodni dan, preminulo je 18 oboljelih, a broj hospitaliziranih i drugi je dan u padu.

Time se trend popuštanja epidemije nastavlja već više od dva tjedna.

Sa 6517 testiranja otkriveno je 1847 novozaraženih, preko 20 posto manje u odnosu na stanje prije sedam dana, a u padu su i svi drugi epidemiološki podaci, kao i udio pozitivnih testova, koji trenutno iznosi 28.1 posto.

U bolnicama je trenutno 963 covid-bolesnika, ali i na intenzivnim odjelima broj počinje padati pa ih je sada 259, osam manje nego dan ranije.

U potpunosti cijepljeno 55% građana

Prosjek zaraza u jednom danu pao je na 1637 slučajeva, a broj aktivnih infekcija na 25.966, objavilo je ministarstvo zdravstva. Nastavlja padati i 14-dnevna incidencija koja je smanjena na 1232 slučaja zaraze na sto tisuća stanovnika.

Još je 18 oboljelih od covida-19 u 24 sata umrlo, čime se broj smrtnih slučajeva od početka epidemije u Sloveniji povećao na 5354 preminulih.

Potrebnim dozama cjepiva do sada je u Sloveniji zaštićeno 55.1 posto ukupne populacije, dok je dodatnu booster dozu dobilo skoro 330 tisuća ljudi.

Kampanja za povećanje broja cijepljenih se nastavlja, a Slovenija je naručila i 24 tisuće doza preparata molnupiravir koji će se u primjeni naći uskoro, a može dovesti do zaštite necijepljenih i smanjenja smrtnosti.

Lijek je odobrilo povjerenstvo za medicinsku etiku ministarstva zdravstva. Davat će se odraslim osobama, u prvim danima nakon pojave prvih simptoma zaraze, još prije nego im treba potpora kisikom, a uzima se dva puta dnevno i može značajno smanjiti rizik hospitalizacije i smrti, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Pročitajte više