U Španjolskoj razbijena putujuća banda, dio uhićenih ima hrvatske dokumente

Screenshot: Policía Nacional

ŠPANJOLSKA i francuska policija zajedničkom su akcijom razbile putujuću bandu koja je pljačkala kuće u tim dvjema zemljama i čiji su pripadnici imali hrvatske i talijanske dokumente, priopćila je danas španjolska policija.

Banda je djelovala iz španjolskih južnih gradova Castellona i Alicantea, od kuda je odlazila pljačkati kuće diljem Španjolske, Francuske i Portugala.

Policija je pokrenula istragu u listopadu 2022. godine te primijetila da su pripadnici bande aktivni u Španjolskoj i Francuskoj, zbog čega je oformljen zajednički tim.

U prvoj fazi operacije uhićeno je pet osoba s hrvatskim i talijanskim dokumentima u mjestu Orihuela, udaljenom 60 kilometara od primorskog turističkog grada Alicantea. Policija je, tvrdi, kod uhićenih pronašla razni skupocjeni nakit i plastičnu karticu za nasilno obijanje brava na vratima stanova i kuća.

Pronašla je i dva dokumenta koja se čine lažnima te 4300 eura u gotovini.

U akciju se uključilo 200 policajaca iz pet zemalja

U drugom dijelu operacije zatražena je pomoć drugih zemalja do kojih je vodio trag, pa se u akciju uključilo 200 policajaca iz pet zemalja.

Uhitili su "26 članova te kriminalne organizacije" u Hrvatskoj, Italiji, Nizozemskoj, Švicarskoj te Francuskoj, gdje se nalazila većina privedenih.

Policija nije objavila imena uhićenih niti je otkrila njihov identitet. 

Policija je pretresla 17 kuća u pet zemalja, gdje je pronašla nakit i predmete za koje je uvjerena da su ukradeni, a i stroj za brojanje novca te lažne dokumente.

Tim dokumentima su se navodno služili prilikom putovanja po Europi i za unajmljivanje smještaja u Španjolskoj. Muškarci bi obično automobilima razvozili mlade žene pred kuće i zgrade, a one bi zatim obijale brave te iznosile vrijedne predmete poput nakita, parfema, gotovine i satova.

Glumili bogate poduzetnike, varali prodavatelje

Osim toga, muškarci su se bavili i posebnom vrstom prevare, navela je policija.

U inozemstvu su se lažno predstavljali kao bogati poduzetnici te bi žrtvama prilazili u odijelima i skupocjenim automobilima dajući im ponudu za kupnju luksuznih nekretnina, zlata i nakita. Zatim bi tijekom transakcija zatražili od prodavatelja da im usitni krupne novčanice, no te novčanice bile bi lažne. Među njima bi ostavljali tek jedan manji iznos pravih novčanica kako bi zavarali žrtvu.

Takve prevare su česte posljednjih godina u Španjolskoj, kao i provale u kuće.

Španjolska policija redovito uhićuje mlade žene s hrvatskim dokumentima prilikom provale u kuće, ili pak bez dokumenata, pri čemu uhićene osobe kažu da su iz Hrvatske. Policija u Španjolskoj je u ranijim slučajevima izvještavala da se radi o "klanovima", odnosno skupinama obitelji.

Španjolska policija pozvala stanovnike na oprez

Od kada je Hrvatska prije 10 godina ušla u EU, osobe s hrvatskim dokumentima se slobodno kreću i žive na prostoru 27 država. Prošli mjesec je Hrvatska ušla u šengenski prostor, gdje nema graničnih kontrola, što dodatno olakšava putovanje između Hrvatske i ostalih zemalja članica tog prostora, među kojima su Italija, Francuska, Španjolska i Portugal.

Španjolska policija javno je pozvala stanovnike da zaključavaju vrata stanova i ne otkrivaju kada su na godišnjem odmoru objavljivanjem fotografija na društvenim mrežama ili porukama.

"Kuća vam uvijek mora izgledati kako da je netko u njoj. Budite oprezni vidite li nepoznate osobe u blizini kuće. U slučaju da primijetite neku anomaliju na ulaznim vratima, nemojte ništa dirati ni ulaziti, nego odmah nazovite policiju", priopćila je španjolska policija.

Pročitajte više