U Španjolsku stigla dva pisma bombe iz Ukrajine, istražuju radi li se o terorizmu

Foto: EPA

ŠPANJOLSKA policija ispituje moguću vezu između dva pisma bombe poslana ukrajinskom veleposlaniku u Madridu i španjolskoj tvrtki za proizvodnju oružja koja proizvodi lansirne raketne bacače i donira ih Kijevu, potvrdila je kasno sinoć policija.

U prvom incidentu ozlijeđen je službenik ukrajinskog veleposlanstva u Madridu kada je otvorio pismo bombu naslovljeno na veleposlanika, zbog čega je Kijev naredio pojačane mjere sigurnosti u svim svojim predstavništvima u inozemstvu.

 

Paketi došli iz Ukrajine

Pismo, koje je stiglo običnom poštom i nije skenirano, uzrokovalo je "malu ranu" na ruci kada ga je službenik otvorio u vrtu veleposlanstva, rekla je službenica španjolske vlade Mercedes Gonzalez za Telemadrid.

Nekoliko sati kasnije tvrtka za proizvodnju oružja u Zaragozi, u sjeveroistočnoj Španjolskoj, primila je sličan paket, potvrdila je policija.

Predstavnica vlade u Zaragozi Rosa Serrano rekla je u intervjuu za stanicu SER da se čini da dvije omotnice imaju istog pošiljatelja jer je na poleđini obiju ispisana ista e-mail adresa. Serrano je rekao da su paketi došli iz Ukrajine i to je ono što je alarmiralo tvrtku za proizvodnju oružja, koja je pozvala policiju.

Riječ je o tvrtki Instalaza, proizvođaču raketnog bacača C90 koji Španjolska donira Ukrajini.

Nakon prvog incidenta ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba naredio je svim ukrajinskim veleposlanstvima u inozemstvu da "hitno" pojačaju sigurnost i pozvao Španjolsku da pokrene istragu o napadu, rekao je glasnogovornik ministarstva.

Istraga o napadu kao mogućem slučaju terorizma

Detektivi istražuju incident uz pomoć forenzičara i istražitelja obavještajne službe, priopćila je policija. Područje oko veleposlanstva je ograđeno, objavila je televizija TVE.

Španjolski visoki sud otvorio je istragu o napadu kao mogućem slučaju terorizma, doznaje se iz pravosudnih izvora.

Stambeno područje oko veleposlanstva u sjeverozapadnom Madridu je ograđeno, a jedinica za deaktiviranje bombi raspoređena je na mjesto događaja. Jednako se tretira i područje oko tvornice u Zaragozi.

Pročitajte više

 

Pročitajte više