U Splitu utrka i šetnja za oboljele od raka: Rak više nije jednako smrt

Split 2019. Foto: Milan Šabić/Pixsell

NA SPLITSKOJ Rivi se održava "Race for the cure", utrka i šetnja za oboljele od raka, kako bi se upozorilo na onkološke bolesti u Hrvatskoj i potaknulo građane na preventivne preglede, koji pojavu raka mogu spriječiti ili otkriti u ranom stadiju, kada je bolest izlječiva.

Utrka se održava širom svijeta, a u Splitu je organizira Županijska liga protiv raka.

U Hrvatskoj godišnje od raka oboli oko 25.000 osoba, a umre oko 14.000. U usporedbi s drugim zemljama, Hrvatska je po ukupnoj incidenciji raka na razini prosjeka EU, no po smrtnosti je na četvrtom mjestu. Štoviše, po smrtnosti muškaraca od raka Hrvatska je na drugom mjestu u EU.

Najčešći novodijagnosticirani rak u 2020. bio je rak debelog crijeva, a potom slijede rak pluća i rak dojke. 

U Hrvatskoj danas ima oko 170.000 osoba, kojima je nekada bila postavljena dijagnoza zloćudne bolesti, a u posljednjih pet godina smrtnost se smanjila.  

Vrdoljak: Novi lijekovi stalno pomiču granice

Predstojnik Klinike za onkologiju KBC Split i predsjednik Hrvatskog onkološkog društva Eduard Vrdoljak kaže kako se u onkologiji stalno otkrivaju novi lijekovi pa svjedočimo onkološkoj revoluciji i pomacima u liječenju karcinoma koji su do jučer bili nezamislivi.

Zahvaljujući novim lijekovima bolesnicima se osiguravaju realni izgledi za izlječenje rane bolesti ili pretvaranje do jučer smrtonosnih u kronične bolesti.

Vrdoljak ističe kako Hrvatska ima dosta kvalitetnu listu onkoloških lijekova budući da za to izdvajamo tri puta manje novca po stanovniku nego zemlje zapadne Europe. Budućnost liječenja raka vidi u boljem razumijevanju bolesti "jer što više budemo svjesniji tumorskih specifičnosti to ćemo moći dizajnirati veći broj kvalitetnijih lijekova".

Kao primjer napretka u liječenju navodi HER2 pozitivni tumor dojke, koji je prije 20 godina imao najniže preživljenje, ali se to danas promijenilo zahvaljujući novim terapijama.

"Zahvaljujući nevjerojatnom napretku u liječenju, izumom monoklonalnih protutijela i monoklonalnih protutijela s citostaticima te tirozin kinaznih inhibitora, danas bolesnice s tim tumorom u ranom stadiju raka preživljavaju ili imaju mogućnost većeg izlječenja, a kod metastatskog karcinoma preživljenje je šest godina", navodi Vrdoljak.

Dodaje kako lijeka trastuzumab deruxtecana u Hrvatskoj još nema, ali je u tijeku proces njegova stavljanja na listu lijekova HZZO-a, o čemu se vode pregovori farmaceutske kompanije i osiguravajućeg društva. Lijek je to koji zajedno sa tukatinibom, koji je također u fazi pregovora za stavljanje na listu HZZO-a, pomiče vjerojatnost očekivanog, dugotrajnog preživljenja za godinu do dvije.

Među oboljelima polovica preživi rak 

Novi ciljani lijekovi su znatno poboljšali život oboljelih od raka jer prije sto godina je svaki oboljeli od raka i umro, a danas se izliječi 50 posto tumora. U prilog tome govori i podatak da se godišnje u svijetu otkrije 20 milijuna oboljelih od raka, dok njih deset milijuna umre. U SAD- u je danas stopa izlječivosti raka čak 70 do 75 posto, kaže Vrdoljak.

"To znači da rak više nije 'jednako smrt' nego je 'jednako život', i to za one koji su educirani, koji se ne boje bolesti, koji otkriju rak dovoljno rano i dobiju adekvatno liječenje", poručio je.

Nažalost, svjedoci smo značajnom broju povećanja tumora kod mladih osoba, upozorava Vrdoljak, pa se moramo pripremati za opću mobilizaciju društva u borbi protiv raka. U hrvatskom slučaju to znači potpunu i neodgodivu implementaciju Nacionalnog strateškog okvira protiv raka.

Pročitajte više