KORONAVIRUS U SVIJETU

U Srbiji kreće proizvodnja ruskog cjepiva

Ilustracija: EPA

PROIZVODNJA ruskog cjepiva Sputnjik V počela je u beogradskom institutu Torlak, a ono bi se u skoroj budućnosti moglo izvoziti i u države u regiji, javili su danas beogradski mediji, pozivajući se na priopćenje Ruskog fonda za izravne investicije (RDIF).

"Ovim je Srbija postala prva država u južnoj Europi koja će proizvoditi Sputnjik V. Proizvodnja u Srbiji u skladu je s najstrožim standardima“, priopćili su iz RDIF-a.

"RDIF i Institut za virusologiju, cjepiva i serume Torlak udružuju snage kako bi svijetu donijeli više cjepiva Sputnjik V", objavila je ruska strana na Twitteru.

Ministar: Proizvodnja kreće od 20. svibnja

Toj se objavi pridružio i srpski ministar bez portfelja i predsjednik Međuvladina povjerenstva za suradnju s Rusijom Nenad Popović, najavivši punu proizvodnju od 20. svibnja. On je naveo kako je danas u nazočnosti stručnjaka iz ruskog fonda i ruske farmaceutske tvrtke Generium u Torlaku obavljeno punjenje prve serije kontrolnih doza Sputnjika V.

"Od 20. svibnja kreće proizvodnja", istaknuo je Popović na Twitteru.

Srbija u kampanji masovnog procjepljivanja sada, uz Sputnjik V, koristi još tri cjepiva - Pfizer/BioNTech, AstraZenecu i kineski Sinopharm, koji je s dosad isporučenih 2.5 milijuna doza najzastupljeniji u procesu imunizacije.

Ministar zdravstva Zlatibor Lončar jučer je rekao kako zemlja teži k tome da u sljedeća dva mjeseca dosegne 3.5 milijuna cijepljenih, što, prema njegovoj ocjeni, donosi optimizam da se epidemiološka situacija može imati pod većom kontrolom.

Pročitajte više