U Srbiji počeo referendum o promjenama Ustava

Ilustracija: EPA

U SRBIJI su u 07:00 otvorena glasačka mjesta za referendum o promjeni Ustava, čiji su cilj pravosudne reforme i usklađivanje domaćeg i europskog zakonodavstva u procesu pristupanja Srbije Europskoj uniji.

Promjene Ustava trebale bi ojačati nezavisnost i učinkovitost sudske vlasti, a međunarodna zajednica i Bruxelles ga vide kao "ključni korak" u eurointegracijskom procesu.

"Francuska, Njemačka, Italija, Velika Britanija, SAD i EU pozdravljaju nacionalni referendum o ustavnim promjenama u Srbiji 16. siječnja kao ključni korak u jačanju nezavisnosti pravosuđa i unapređenju transparentnosti i učinkovitosti institucija vladavine prava u zemlji", poručile su u petak te zemlje i ohrabrile građane Srbije da to podrže.

Neophodne reforme

Suočena s neophodnim reformama pravosuđa, vlada je predložila izmjenu načina izbora sudaca i tužitelja, što prethodno podrazumijeva promjenu Ustava, ali je referendumsko pitanje po mnogim ocjenama stručne javnosti postavljeno prilično široko i višeznačno. Građani danas s "da" ili "ne" trebaju odgovoriti na pitanje: "Jeste li za potvrđivanje Akta o promjeni Ustava Republike Srbije?"

Usvojenim pripremnim zakonima ukinut je izlazni prag od 50 posto + 1, što znači da čak i iznimno mali broj izašlih na glasanje može odlučiti u ime svih građana. Glasačka mjesta otvorena su večeras do 20 sati. Republičko izborno povjerenstvo objavilo je da pravo glasa ima nešto više od 6.5 milijuna punoljetnih stanovnika.

Stranke na vlasti i najviši državni dužnosnici - od predsjednika i premijerke do ministara - pozivali su građane da potvrde Akt o ustavnim promjenama, poručivši da će se time nastaviti reforma pravosuđa, sukladna standardima EU, kao uvjet za daljnju reformu pravnog sustava i postići "bolje ocjene i napretka Srbije u procesu eurointegracija".

Na Kosovu se ne glasa

Međutim, različita viđenja u pogledu svrhe i cilja referenduma ima stručna i politička javnost. Izvanparlamentarna oporba nema usuglašene poglede i bojkotira referendum ili poziva građane da odbiju prijedlog koji bi, po njihovoj ocjeni, pojačao utjecaj politike na pravosuđe.

Glasanje je bilo predviđeno i na Kosovu, ali su prištinske vlasti u subotu usvojile rezoluciju kojom to nije omogućeno, a u petak navečer na prijelazu Merdare zaplijenjen je glasački materijal, transportiran u dva kamiona Pošte Srbije.

Stajalište Skupštine Kosova je da se organiziranjem referenduma Srbije na Kosovu "narušava suverenitet i ustavni poredak Kosova", što je "u suprotnosti s Ustavom i zakonima Kosova i međunarodnim standardima". Rok za službeno objavljivanje rezultata je petak, 21. siječnja, do 20 sati.

Pročitajte više

 

Pročitajte više