U Srbiji se najavljuju strože mjere. Epidemiologinja: U tijeku je četvrti val

Foto: EPA

USPRKOS novim dozama cjepiva i sve većem broju cijepljenih, stručnjaci u Srbiji upozoravaju na porast broja zaraženih, a Krizni stožer će danas razmatrati radno vrijeme kafića i restorana, ne isključujući mogućnost pooštravanja mjera.

U ponedjeljak je bilo skoro 3000 zaraženih, a u utorak je taj broj bio 3257, dok je preminulo 15 osoba.

Kako piše Nova.rs, prvu dozu cjepiva je primilo 813.266 građana Srbije, dok je drugu dozu primilo njih 462.578.

U Srbiji je od početka epidemije od korone preminulo 4366 ljudi. Na respiratoru je 157 ljudi, a u bolnicama 3727. Od početka epidemije službeno su potvrđena 442.853 slučajeva infekcije.

Državni tajnik najavljuje postrožavanje mjera. "Moramo obratiti pažnju da što prije zaustavimo pogoršanje stanja", rekao je Mirsad Đerlek.

Napominje, ipak, da uvođenje policijskog sata ne dolazi u obzir. Mjere koje bi trebale biti postrožene su one koje se odnose na radno vrijeme trgovina i kafića.

Epidemiologinja: U tijeku je četvrti val

Epidemiologinja Verica Lela Ilić ne sumnja da je u tijeku novi, četvrti val i ocjenjuje da država zbog toga mora odlučiti hoće li se boriti protiv epidemije ili će balansirati s ekonomijom.

“O smirivanju epidemije može se govoriti tek kada se broj novih slučajeva u odnosu na broj testiranih spusti ispod pet posto. Mi to nismo napravili ni krajem prosinca ni početkom siječnja kada smo mislili da epidemija popušta. Dapače, mi smo cijelo vrijeme bili na negdje oko 20 posto, a u posljednje vrijeme taj postotak je oko 25”, objašnjava.

Naglašava da nadležni moraju pooštriti mjere i pojačati kontrole provođenja već postojećih ako žele smiriti epidemiju.

Pročitajte više

 

Pročitajte više