U Tursku stižu poznati potražni psi iz Meksika. Već su spasili mnoge živote

Foto: Profimedia

MEKSIKO šalje neke od svojih poznatih potražnih pasa u Tursku kako bi pomogli u traženju ljudi zatrpanih ispod ruševina nakon potresa. Avion sa 16 pasa danas je poletio iz Mexico Cityja, piše BBC.

Meksiko, koji je sklon potresima, ima visokospecijalizirane civilne i vojne timove koji su u stanju pripravnosti da pomognu u slučaju katastrofe. Njihovi su psi osvojili srca Meksikanaca tijekom potresa 2017. godine, kada su spasili mnoge živote.

Žuta retriverica Frida stekla je međunarodnu slavu kada su tijekom potrage za preživjelima u Mexico Cityju svijet obišle fotografije na kojima nosi zaštitne naočale i čizme.

Mornarica je Fridi pripisala zasluge za spašavanje 12 života i lociranje 40 tijela u operacijama diljem Meksika, Haitija, Gvatemale i Ekvadora. Frida je prošle godine umrla od starosti, no nekoliko njezinih kolega koji su sudjelovali u potragama nakon potresa u Meksiku 2017. bit će dio tima mornarice koji putuje u Tursku.

Ecko, belgijski Malinois, viđen je u zračnoj luci u Mexico Cityju sa svojim voditeljem mornarice. Hrvatska je također poslala svoje potražne pse, a isto su učinile i Češka, Njemačka, Grčka, Libija, Poljska, Švicarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD.

Pročitajte više