U vrijeme inflacije ključno je sačuvati gospodarski rast, kaže ministar Marić

Foto: FaH

U SADAŠNJOJ situaciji velikih inflatornih pritisaka najvažnije je očuvati gospodarski rast, izjavio je ministar financija Zdravko Marić.

Marić je sudjelovao na sastanku ministara financija država članica EU na kojem je jedna od tema bila gospodarska situacija i perspektive u kontekstu visoke inflacije i ruske agresije na Ukrajinu.

"Što se inflacije tiče, ona ostaje neka vrsta prioriteta, ali unatoč inflatornim pritiscima i nastojanjima da se ublaže njezine efekti i prebrodi ova kriza ni u kojem slučaju ne smijemo zanemariti komponentu gospodarskog rasta", izjavio je Marić nakon sastanka.

Marić je rekao da se i u sljedećih par mjeseci u svim zemljama članicama očekuje ubrzanje inflacije nakon čega bi trebalo uslijediti smirivanje, ali da je s obzirom na vrlo visoku neizvjesnost vrlo teško predvidjeti budući razvoj događaja.

"Jako dobar vjetar u leđa"

Rekao je da je hrvatski paket za ublažavanje učinaka inflacije među većima u odnosu na BDP. "Hrvatska je u gornjoj polovici jer prosjek u EU je 0.6 posto BDP-a, a hrvatski paket je preko 6 posto BDP-a", rekao je ministar.

Hrvatska je snizila stopu PDV-a na energiju i dio prehrambenih proizvoda, a treba vidjeti je li s tim mjerama ispunjen cilj i je li se to odrazilo na snižavanje cijena u prodavaonicama, kaže Marić.

Izlazak Hrvatske iz makroekonomskih neravnoteža "jako je dobar vjetar u leđa" uoči objave konvergencijskog izvješća u kojem bi Komisija trebala dati konačnu ocjenu o spremnosti Hrvatske za euro, drži Marić.

O tom izvješću će se raspravljati na sastanku ministara financija i na samitu EU u lipnju, a konačno odluka, odnosno usvajanje zakonodavnih akata o ulasku Hrvatske u europodručje očekuje se u srpnju.

Pročitajte više