U Zadru predstavljen projekt Doline za digitalne nomade

Foto: Zadarska županija

U ZADRU je predstavljen projekt prve Doline za digitalne nomade u Hrvatskoj. Osmislili su ga Mario Mrkša i Vedran Presečan u sklopu inicijative Work Remotely Croatia (WRC).

Prvu Dolinu za digitalne nomade otvorili su u Zadru, a u prvih nekoliko tjedana primila je više od 300 prijava nomada iz svih dijelova svijeta.

"Pandemija izazvana koronavirusom počela je kada sam s timom, unatoč lockdownu, već počeo raditi prve nacrte projekta Doline za digitalne nomade. Tada se nije činio kao najbolji trenutak, ali nismo posustali, odlučili smo riskirati. Danas, s ovakvom podrškom, vidimo kako se taj rizik itekako isplatio", rekao je suosnivač WRC inicijative i izvršni direktor startup tvrtke grabAhome Mario Mrkša.

Stižu iz različitih dijelova svijeta

Nomadi dolaze iz različitih krajeva svijeta, upoznaju lokalnu kulturu, a financijski gledano isplativiji su od sezonskih turista.

Tako bi se, istaknuto je na predstavljanju projekta, moglo opisati digitalne nomade, čije je potencijale do ove jeseni privatni sektor slabo prepoznavao iako se o njima u posljednje vrijeme mnogo pričalo u javnosti. Ipak, mladi hrvatski poduzetnički dvojac prepoznao je tržišni potencijal te rastući trend "remote workinga", u kojem je Hrvatska u top 10 destinacija prema izboru digitalnih nomada.

Zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler pozdravio je ovu inicijativu, ocijenivši kako je prepoznat pravi trenutak dok globalno društvo radi snažan zaokret u smjeru digitalne transformacije:

Digitalna transformacija

"Pandemija je ubrzala digitalnu transformaciju i omogućila većem broju ljudi da budu digitalni nomadi. Hrvatska ima sve preduvjete da za njih bude sjajna destinacija", istaknuo je Ressler.

Snažnu podršku projektu dao je i gradonačelnik Zadra Branko Dukić i pozvao na otvorenu suradnju za razvoj inicijative u Gradu Zadru.

U sklopu predstavljanja projekta održana je i panel-rasprava Potencijal digitalnih nomada u Hrvatskoj.

U svijetu je trenutno više od 35 milijuna digitalnih nomada, a njihova ekonomska vrijednost procijenjena je na 780 milijardi dolara godišnje.

Pročitajte više

 

Pročitajte više