KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U zagrebačkim bolnicama ima još slobodnih covid-kreveta, Rebro povećava kapacitete

Ilustracija: Željko Hladika/PIXSELL

IAKO je broj oboljelih od koronavirusa u porastu, u zagrebačkim bolnicama ima još nepopunjenih kapaciteta na covid-odjelima, doznaje se u KBC-ima Zagreb i Sestre milosrdnice, KB-u Dubrava i Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

U KB-u Dubrava je aktivno 90 covid-kreveta, a popunjeno je njih 70, među njima i 20-ak intenzivnih. Covid-odjel u KBC-u Zagreb trenutno ima 118 postelja, a na liječenju je 80-ak pacijenata. U Sestrama milosrdnicama je 49 postelja, uključujući i one za intenzivnu skrb, a trenutno su hospitalizirana 32 pacijenta.

U izolaciji je 60-ak djelatnika Rebra

Klinika za infektivne bolesti je više-manje popunjena, uključujući i jedinicu intenzivne skrbi. Ujutro bude nekoliko mjesta nakon što se pacijenti koji su stabilno otpuste na kućnu njegu, no hospitaliziraju se novi preko hitnog prijema, doznaje se od predstojnika Klinike Ivana Puljiza.

U KBC-u Zagreb planiraju, s obzirom na rast broj oboljelih, idućih dana povećati kapacitete za još 30-ak kreveta, kaže pomoćnik ravnatelja Milivoj Novak. U toj bolnici 60-ak djelatnika je u izolaciji zbog covida, što čini jedan posto od ukupno 6000 zaposlenih.

Novak ističe da nema problema s covid-potvrdama, a necijepljeni djelatnici se testiraju dva puta tjedno.

Šef bolnice u Dubravi: Pacijenti kraće ostaju u bolnici

Ravnatelj KB-a Dubrava Ivica Lukšić kaže da je u četvrtom valu zamjetan kraći boravak pacijenata na bolničkom liječenju, pa se broj dana hospitalizacije s 12.5 u trećem valu smanjio na 7.2 dana u četvrtom valu.

"Imamo kraći boravak u bolnici jer se radi o mlađim bolesnicima bez komorbiditeta, koji se brže oporavljaju. Pritom su preko 80 posto hospitaliziranih necijepljeni, među njima i najteži bolesnici", kaže Lukšić.

U KBC-u Sestre milosrdnice popunjeno je 60 posto trenutnih kapaciteta, no povećan je broj intenzivnih kreveta jer se pokazalo da za njima postoji veća potreba, rekao je ravnatelj bolnice Davor Vagić.

Pročitajte više

 

Pročitajte više