U Zagrebu i Splitu propadaju termini za testiranje: "Naruče se pa ne dođu"

Screenshot: HRT

U ZAGREBAČKOM nastavnom zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar, baš kao i u splitskom zavodu za javno zdravstvo, propadaju termini za testiranje, javlja HRT. U Štamparu kažu da su termini neiskorišteni jer naručene osobe ne dolaze na testiranja, i to u prosjeku njih 200-250 dnevno. Isto se događa i u Splitu.

"Problem je uistinu što se ljudi ne odjavljuju, odnosno netko od njih ode na brzi antigenski test ili ostane kući nakon pozitivnog kućnog antigenskog. Apeliram na sve koji odustanu od termina da se odjave. Kod nas se čeka oko dva dana na testiranje, rekla je Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Građanima poručuje da se ne zavaravaju da se radi samo o omikronu i da će proći s blažom kliničkom slikom.

"Omikron stvara različite kliničke slike, ovisi od osobe do osobe. Osim toga, mi još uvijek imamo i jako zastupljen delta-soj. Jučer tijekom dana preminulo je šest osoba. Morate znati da nama svaki dan visoke brojke preminulih znače da virus nije bezopasan. Ljudi, morate se cijepiti i držati epidemioloških mjera", dodala je Karin.

"Pred zatvaranje ljekarni nam nestane brzih testova"

Mjera zaštite za mnoge su i kućni testovi. U pojedinim ljekarnama prodaju i do 150 testova dnevno i ostanu praznih ladica.

"Brzi antigenski testovi su trenutno najtraženija roba u ljekarnama i vrlo često popodne, naročito pred zatvaranje zapravo testova nestane. Pred kraj prošlog tjedna u nekim ljekarnama javljali su nam da nema testova, ali smo se mi jutros čuli s dobavljačima i uglavnom oni koji nemaju danas dobit će prvih dana ovog sljedećeg tjedna tako da mislim da neće biti većih problema", rekla je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Kućni testovi su pouzdani i kvalitetni, kaže Soldo. Svakog dana u Hrvatskoj se proda oko 100.000 komada kućnih brzih antigenskih testova.

"Brzi antigenski testovi za samotestiranje su otprilike iste točnosti kao i oni koji se koriste u profesionalne svrhe, oni su samo svojim oblikom i uputama prilagođeni laicima da ih mogu sami primijeniti. Njihova točnost je uglavnom preko 97-98%", dodala je Soldo.

Pročitajte više