U Zagrebu održano predavanje "Franjo Tuđman, Česi i Slovaci"

Foto: EPA

U POVODU 100. godišnjice rođenja prvoga hrvatskog predsjednika, Hrvatsko-češko društvo i Češka beseda Zagreb organizirali su jučer u Češkom domu u Zagrebu predavanje "Franjo Tuđman, Česi i Slovaci", koje je održao povjesničar i bohemist Marijan Lipovac.

Prema njegovim riječima, iz Tuđmanovih dnevničkih zapisa i knjiga može se iščitati kako je kao povjesničar gledao na Čehe i Slovake koji su s Hrvatima dijelili slično povijesno iskustvo višestoljetnog života u višenacionalnim državama.

"Tuđman je povlačio analogiju između Češke i Srbije"

"Tuđmana su intrigirale stanovite sličnosti položaja Slovačke u odnosu na Češku unutar Čehoslovačke s položajem Hrvatske u odnosu na Srbiju u Jugoslaviji. Pritom je bio sklon povlačenju analogija između Češke i Srbije te je kao Hrvat iskazivao simpatije za slovačke težnje za što većom emancipacijom i autonomijom u sklopu zajedničke države s Česima", kazao je Lipovac.

Istaknuo je i Tuđmanovu osudu sovjetskog gušenja Praškog proljeća iznesenu 1969. u knjizi "Velike ideje i mali narodi", pojasnivši da je za Tuđmana okupacija Čehoslovačke bila dokaz sloma ideje panslavizma i socijalističkog internacionalizma koje su se ponovno dokazale samo kao sredstvo hegemonije velikih naroda nad malima.

Kao direktor Instituta za historiju radničkog pokreta Hrvatske od 1961. do 1967., Tuđman je uspostavio suradnju sa sličnim češkim i slovačkim ustanovama, tijekom posjeta Slovačkoj držao je predavanja i gostovao na televiziji te se sprijateljio s mnogim češkim i slovačkim povjesničarima i intelektualcima, rekao je, među ostalim, Lipovac.

"Vjerovao je da je Gustáv Husák intervenirao za njega kod Tita"

Uspostavio je i bliske odnose s generalom Ludvíkom Svobodom koji je od 1968. do 1975. bio predsjednik Čehoslovačke, a posebno sa slovačkim političarom Gustávom Husákom koji je nakon gušenja Praškog proljeća bio na čelu Komunističke partije Čehoslovačke i kasnije predsjednik Čehoslovačke. Kad je Tuđman 1972. uhapšen, zbog veza sa Svobodom i Husákom prijetila mu je opasnost da bude optužen i zbog špijunaže, a time osuđen na dugotrajnu zatvorsku kaznu, što se ipak nije dogodilo.

„Tuđman je vjerovao u mogućnost da je uz ostale utjecajne osobe i Gustáv Husák intervenirao za njega poslavši pismo Josipu Brozu Titu koji je onda nakon toga rekao poznatu rečenicu 'Tuđmanu ne pakovati'“, kazao je Lipovac.

S Husákovim nasljednikom na čelu Čehoslovačke i prvim predsjednikom Češke Václavom Havelom Tuđman se kao hrvatski predsjednik sastajao tijekom međunarodnih skupova, no nisu uspjeli uspostaviti bliske i prijateljske odnose. Havel je posjetio Hrvatsku tek nakon Tuđmanove smrti, a Tuđman kao predsjednik nije nikad posjetio Češku, kao ni Slovačku, iako se u Zagrebu 1996. susreo s tadašnjim češkim premijerom Václavom Klausom i slovačkim Vladimírom Mečiarom.

Lipovac je podsjetio i na pohvalu kojom je predsjednik Tuđman 1994. na prijedlog Hrvatsko-češkog društva odlikovao Češku besedu Zagreb povodom njene 120. godišnjice i Savez Čeha u RH povodom njegove 50. godišnjice, uz poruku da "u hrvatskoj domovini Hrvati i Česi dijele istu sudbinu, zajednički je braneći oružjem, kulturom i prosvjetom".

Pročitajte više