U Zagrebu susnježica, u Zagorju napadao snijeg, najavljen i u Slavoniji

Foto Čitatelj Indexa

KAKO je bilo i najavljeno, stigli su kiša, susnježica i snijeg, a u kombinaciji s niskim temperaturama prijeti opasnost od poledice.

> Novosti u prometu i kakvo nas vrijeme čeka pratite na Index Vrijeme

> Šaljite nam vlastite slike i snimke snijega u vašem mjestu na desk@index.hr

"Umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom, a ponajprije u Gorskome kotaru i sjeverozapadnim krajevima i snijegom uz snježni pokrivač. U početku je u unutrašnjosti lokalno moguća kiša koja se smrzava na tlu, osobito na području Korduna i Kapele.

U Zagrebu povremeno kiša i snijeg, osobito u prvom dijelu dana. Vjetar uglavnom slab sjeveroistočni i sjeverni. Temperatura zraka od 0 do 3°C, u gorju hladnije", prognozirao je DHMZ za današnje jutro.

U Zagrebu od ranog jutra pada susnježica, temperatura je oko nule pa budite jako oprezni dok idete na posao. Snijeg pada i u Karlovcu te na području Zagorja.

Evo što nas čeka tijekom dana

Istočna Hrvatska

Pretežno oblačno povremeno s oborinom. Prijepodne većinom kiša, u gorju i susnježica uz mogućnost za poledicu. Prema večeri u zapadnim predjelima sve češće susnježica i snijeg. Vjetar uglavnom slab, ujutro jugoistočni, prema večeri sjeverozapadni. Temperatura zraka uglavnom od -1 do 5 °C.

Središnja Hrvatska

Prevladavat će oblačno povremeno s oborinom na granici kiše i snijega. U gorju uglavnom snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, a snježni pokrivač moguć je i u nekim nizinama, posebno sjeverozapadne Hrvatske odnosno uz granicu sa Slovenijom. U jutarnjim je satima moguća i izraženija poledica. Puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka uglavnom od -1 do 3 °C.

Gorski kotar i Lika

Prevladavat će oblačno uz povremenu oborinu. Ujutro još ponegdje susnježica ili kiša koja se može smrzavati u dodiru s tlom, a prema večeri uglavnom susnježica i snijeg uz stvaranje novog snježnog pokrivača. Vjetar uglavnom slab. Temperatura zraka od -2 do 4 °C.

Istra

Promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom, na Učki i Ćićariji i susnježicom ili snijegom. Slab do umjeren, mjestimice pojačan jugozapadni i zapadni vjetar poslijepodne će okretati na sjeverozapadnjak i buru. More malo do umjereno valovito, u prvom dijelu dana prema otvorenome ponegdje i valovito. Najniža temperatura zraka bit će od 4 do 7 °C, najviša dnevna od 8 do 10 °C.

Sjeverni Jadran

Promjenljivo oblačno povremeno s kišom, a lokalno je moguća i grmljavina. Jugo će slabjeti i okretati na jugozapadnjak, poslijepodne sjeverozapadnjak, navečer i buru. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 11 na otocima, a najviša dnevna između 9 i 12 °C.

Dalmacija

Promjenljivo i pretežno oblačno s povremenom kišom te jačim pljuskovima praćenim grmljavinom. Oborina će mjestimice biti obilna, a u višem gorju u unutrašnjosti padat će susnježica i snijeg. Jako i vrlo jako jugo okretat će na jugozapadni, u sjevernoj Dalmaciji i sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka od 10 do 14, a u unutrašnjosti između 6 i 10 °C.

Autoceste zametene

HAK javlja kako u Gorskom kotaru i Lici pada snijeg, a slab uz kišu mjestimice u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala je vozila obavezna zimska oprema na pojedinim cestama u Lici i Gorskom kotaru:

  • A1 Zagreb-Split-Ploče na dionici Bosiljevo-Brinje;
  • A6 Rijeka-Zagreb na dionici Kikovica-Karlovac;
  • DC1 Vaganac-Gračac;
  • DC3 Kikovica-Delnice-Zdihovo-Duga Resa;
  • DC6 GP Jurovski Brod-Karlovac;
  • DC42 Poljanak;
  • DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo;
  • DC429 Selište Drežničko-Prijeboj;
  • DC541 DC6-čvor Novigrad (A1)
  • ŽC5034, 5191, 5062, 5032, 5068, 5030;
  • državne, županijske i lokalne ceste na području Delnica, Čabra, Vrbovskog i G. Jelenja;
  • DC42 Poljanak,
  • lokalnim i županijskim cestama na području Korenice.

Pročitajte više