Ubojica novinarke na Malti: Da sam znao tko je ona, tražio bih više novca

Mjesto ubojstva Foto: EPA

MUŠKARAC optužen da je aktivirao automobil bombu koja je u listopadu 2017. ubila istaknutu maltešku novinarku priznao je zločin u intervjuu s novinarom Reutersa i rekao da će uskoro prokazati i druge osobe koje su bile uključene u planiranje atentata. Ubijena novinarka Caruana Galizia je istraživala organizirani kriminal i korupciju u toj otočkoj državi.

"Za mene je to bio samo posao"

George Degiorgio je iz zatvora prvi put javno govorio o slučaju i rekao da bi tražio više novca za ubojstvo da je znao tko je zapravo novinarka za čije ubojstvo su optuženi on i još dva muškarca.

"Da sam znao, tražio bih 10 milijuna. Ne 150.000 eura", rekao je .

"Za mene je to bio samo posao. Da. Posao kao i obično", rekao je novinaru Reutersa. Kasnije je dodao: "Naravno da mi je žao."

Malteške vlasti optužile su Degiorgija i još dvojicu muškaraca – njegovog brata Alfreda i suradnika Vincea Muscata – za ubojstvo novinarke po nalogu moćnog otočkog biznismena.

Degiorgio je za Reuters rekao da će se izjasniti krivim prije bilo kakvog suđenja. Nagovijestio je da će u svom iskazu prokazati i druge osobe koje su bile uključene u ubojstvo i u drugu nerealiziranu zavjeru da se ubije novinarka. Njegov je motiv, rekao je, smanjenje kazne za sebe i Alfreda i osigurati da "ne padnemo sami".

Do sada su oba brata Degiorgio poricala umiješanost u ubojstvo.

Muscat priznao, otkrio detalje

Vince Muscat je u veljači, kao rezultat nagodbe nakon priznanja za sudioništvo u ubojstvu koje je šokiralo Europu, osuđen na 15 godina zatvora. Muscat se u prvoj izjavi nakon priznavanja krivnje ispričao obitelji ubijene novinarke. 

Na sudu je ispričao da je prvotni plan predviđao da novinarku ubiju vatrenim oružjem, no odlučeno je da se u njezinoj likvidaciji upotrijebi automobil bomba. Skupina atentatora je potom unajmila automobil sličan onome koji je vozila Caruana Galizia kako bi uvježbala provalu u vozilo.

Uz Muscata, za sudjelovanje u ubojstvu optužena su i dva brata, Alfred i George Degiorgio. Prema policiji, ubojstvo je naručio lokalni tajkun Yorgen Fenech.

Muscat je jedini priznao krivnju, a ostali niječu odgovornost za bilo kakvo zlodjelo.

Muscat tvrdi da je pristao sudjelovati u atentatu nakon što mu je Alfred kazao da će im se za to isplatiti 150.000 eura.

Novinarku su slijedili tjednima, tvrdi Muscat i dodaje da je George zagovarao automobil bombu jer se eksplozivno sredstvo može postaviti noću.

Bombu sakrili u kutiju za cipele

Dok su dežurali pred njezinom kućom 15. listopada 2017., primijetili su da je parkirala izvan dvorišta. Muscat je, kako kaže, uzeo bombu skrivenu u kutiji za cipele i sastao se s ostalom dvojicom te su zajedno postavili bombu ispod sjedišta vozača.

Sljedeće jutro su se Muscat i Alfred vratili kako bi nadgledali kuću. U ranim jutarnjim satima Caruana Galizia se odvezla automobilom, a oni su javili Georgeu koji je s čamca daljinskim upravljanjem detonirao bombu.

Nisu čuli eksploziju, ali su u daljini vidjeli oblak dima.

Nakon nekoliko tjedana upozoreni su da policija kreće u racije, a o datumu svog uhićenja doznali su dva-tri tjedna unaprijed. Uhićeni su 4. prosinca 2017., a pobrinuli su se da budu zajedno.

Prema Muscatovim riječima, od braće Degiorgio je čuo da su informacije dobivali od ministra gospodarstva Chrisa Cardone, koji to odlučno niječe.

Pročitajte više

 

Pročitajte više