Učenica (14) nađena obješena u parku. Mrtvozornik: Krivo je britansko zdravstvo

Foto: Muchloved.com

MRTVOZORNICA iz Engleske okrivila je britansku Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS) za smrt 14-godišnje učenice nakon što je pronađena obješena u parku.

Kazala je da je Britanija podbacila i iznevjerila mlađu generaciju. Utvrdila je da je zanemarivanje zdravstvenih službi dovelo do tragične smrti 14-godišnje učenice.

Penelope Schofield planira pisati ministru zdravstva Sajidu Javidu nakon što je zaključila da se Robyn Skilton (14) ubila jer ju je iznevjerio odjel NHS-a zadužen za mentalno zdravlje mladih. Upozorila je da postoji rizik da će i drugi tinejdžeri podleći svojim mentalnim oboljenjima ako se ne poduzmu hitne mjere.

"NHS je kriv za zanemarivanje"

Schofield je zaključila da je NHS kriv za zanemarivanje 14-godišnje Skilton jer ju je kontinuirano odbijao procesuirati mada je jasno iskazala samoubilačke namjere.

Skilton je 7. svibnja prošle godine otišla iz svoje kuće i objesila se u parku. Prije toga je imala dugu povijest samoozljeđivanja te je otvoreno govorila o tome kako razmišlja o samoubojstvu.

Unatoč njenoj ozbiljnoj situaciji, s 14-godišnjakinjom nije nitko ozbiljno porazgovarao, nije je pregledao dječji psihijatar niti je išla na procjenu problema s mentalnim zdravljem.

NHS ju je poslao kući mjesec dana prije samoubojstva unatoč tome što je bila na visokorizičnoj listi.

"Da su je pregledali i tretirali na vrijeme, ne bi počinila samoubojstvo"

Njezin otac, Alan Skilton, direktor softverske tvrtke, neprestano je molio vlasti za pomoć i rekao da ga je šokiralo zanemarivanje NHS-a.

"Razumijem da je bila teška situacija s pandemijom, ali je svejedno NHS pokazao nezadovoljavajuću razinu brige prema Robyn. Zaključila sam da se u ovom slučaju radilo o zanemarivanju zdravstvenih službi", rekla je Schofield, a prenosi Daily Mail.

"Robyn si je oduzela život dok se borila sa svojim psihičkim problemima. Službe za mentalno zdravlje nisu prepoznale pogoršanje njezina mentalnog zdravlja niti joj pružile potrebnu njegu. Njezinoj smrti je stoga pridonio i nemar", dodala je.

"Vjerujem da su je pregledali i tretirali na vrijeme, da bi joj bilo bolje i da ne bi počinila samoubojstvo", kazao je otac 14-godišnjakinje.

Pročitajte više