Učitelji u okupiranim dijelovima Ukrajine prisiljeni predavati prema ruskom programu

Foto: EPA

RUSI su ukrajinskim učiteljima na okupiranim teritorijima rekli da u roku od nekoliko tjedana potpišu dokument kojim potvrđuju spremnost da prijeđu na ruski školski program.

Mnogi od njih zbog toga su u teškom položaju - izgubit će posao ako ne potpišu i biti u opasnosti od odmazde ruskih snaga, a ako potpišu postoji rizik da ih optuže ukrajinske vlasti. Naime, ukrajinske vlasti nastavu po ruskom školskom programu smatraju oblikom suradnje s neprijateljem.

The Guardian je razgovarao s učiteljima u jugoistočnim dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom. Njihov identitet nije otkriven zbog sigurnosti. Kažu da su im oko sredine lipnja nove lokalne vlasti rekle da imaju rok do 21. srpnja da potpišu dokument da će slijediti ruski školski program ili daju otkaz. Mnogima od njih prijeti se iseljavanjem iz vlastitih domova.

Širenje propagande kroz školski program

Ruski ministar obrazovanja Sergej Kravcov objavio je u lipnju da će, kada nova školska godina počne u rujnu, sve škole na teritorijima Ukrajine pod ruskom okupacijom raditi po ruskim standardima.

"Dat ćemo sve od sebe da se škole otvore 1. rujna kako bi bile što spremnije funkcionirati prema ruskim standardima. Integracija će se dogoditi. Već poduzimamo neke korake u tom smjeru, poput obuke nastavnika i nabave udžbenika", rekao je Kravcov. 

Jedan učitelj koji živi na okupiranom području Harkiva kaže da su trenutno samo nastavnici povijesti, jezika, geografije i oni iz osnovnih škola zamoljeni da potpišu dokument. "Nastavni plan i program matematike, biologije, fizike i kemije u Rusiji ne nosi propagandu pa učitelje koji predaju te predmete nitko ne pita za potpis... Barem za sada", rekao je ukrajinski učitelj za The Guardian.

U nastavi književnosti, djela većine ukrajinskih pisaca vjerojatno će nestati. Nastavni plan i program povijesti u Rusiji je posljednjih godina postao sve više ispolitiziran, osobito u vezi sa sovjetskom pobjedom u Drugom svjetskom ratu. Također, nema puno prostora za kritičko razmišljanje o represiji tijekom sovjetskog razdoblja ili ruskoj imperijalnoj prošlosti.

Učitelji koji potpišu dokument riskiraju kazneni progon

Ako se okupirana područja vrate pod ukrajinsku kontrolu, potpisnici dokumenta riskiraju kazneni progon zbog pomaganja neprijatelju. Ukrajinski zakon nedavno je izmijenjen te je dodan paragraf koji predviđa kaznu od tri godine zatvora za "propagandu u obrazovnim ustanovama s ciljem pomoći ruskoj vojsci". Neki smatraju da bi tužitelji trebali biti popustljivi u nekim slučajevima.

"Moramo napraviti vrlo jasnu razliku je li osoba bila prisiljena raditi pod pritiskom, ili čak životnom prijetnjom, ili je dobrovoljno surađivala. Imamo veliki broj apela učitelja s okupiranih teritorija. Prijeti im se izbacivanjem iz domova, uhićenjem i progonom. Na primjer, danas sam doznao da Rusi prikupljaju podatke o ljudima koji surađuju i ne surađuju s okupatorom. Ako ne surađuju s Rusima, mogli bi izgubiti dom", rekao je za The Guardian Serhij Gorbačov, ukrajinski pravobranitelj za obrazovanje.

Neki od prosvjetnih radnika već su dali otkaze da ne bi morali surađivati s okupatorom.

Pročitajte više