Učiteljica u Rusiji pobjegla iz zemlje. Učenicima je govorila o ruskom masakru u Buči

65-godišnja učiteljica pobjegla je iz Rusije nakon što je optužena za širenje "dezinformacija" o ruskoj vojsci jer je svojim učenicima govorila o zločinima koje su počinili ruski vojnici u Buči, prenosi Meduza.

U travnju 2022., tijekom školske inicijative pod nazivom "Lekcija dobrote", profesorica ruskog jezika i književnosti Natalija Taranušenko navodno je govorila svom razredu o brutalnim zločinima koje je počinila ruska vojska u Buči tijekom okupacije grada u ožujku 2022. Pokazala je učenicima priloge iz ukrajinskih vijesti te im je rekla da ruska invazija na Ukrajinu krši međunarodno pravo. Telegram kanal Baza napominje da je Taranušenko također rekla studentima da unatoč svom protivljenju ratu ne želi živjeti ni u jednoj zemlji osim u Rusiji.

Otac jednog učenika prijavio učiteljicu

Nakon lekcije, jedan od njezinih učenika požalio se na njezine izjave svom ocu, koji je zatim više puta prijavio učiteljicu vlastima, tražeći da bude otpuštena iz škole. Navodno je otac jednog od učenika i sam sudjelovao u invaziji na Ukrajinu.

Dvije su godine službe za provođenje zakona odbijale pokrenuti kazneni postupak protiv Taranušenko, ali prije nekoliko tjedana ona je optužena na temelju materijala koje su prikupili Federalna služba sigurnosti (FSB) i Ministarstvo unutarnjih poslova. Taranušenko je za optužbe saznala iz medijskih izvješća, a kazna za "dezinformacije" je 10 godina zatvora.

Tranušenko je potom napustila Rusiju te se prema izvorima ne nalazi u Europi.

Masakr u Buči kod Kijeva dogodio se u ožujku 2022., tijekom okupacije tog područja, kada su pripadnici ruske vojske ubili najmanje 458 ukrajinskih vojnika i civila. Zločin je otkriven u travnju nakon što su se ruske snage povukle.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.