Udruga o Matijaniću: Vidjeli smo neprimjerenu i neprofesionalnu komunikaciju

Screenshot: N1

JASNA Karačić iz Udruge za zaštitu pacijenata komentirala je za N1 Studio uživo slučaj novinara Vladimira Matijanića. Reakcije se, kako kaže, ne stišavaju prvo zato što nitko nije javno priznao da postoji problem. Nakon pet dana javnost je već trebala biti obaviještena o točnim informacijama jer je to od javnog interea. Zasad imamo samo nagađanja, navodi.

Vidi se problem u komunikaciji zdravstvenih djelatnika i pacijenata, dodaje. "Vidjeli smo neprimjerenu komunikaciju koja nije profesionalna. Pacijent se od početka nije slušao, nije bilo razumijevanja pravog problema i to je uzrokovalo ovakvu situaciju. Da je ta komunikacija bila drugačija, ne bi bilo podcjenjivanja situacije i možda bi ishod bio drugačiji", tvrdi Karačić.

Netko će reći da se osjeća dobro iako ima visoku temperaturu, a netko jako loše iako ima blage simptome. Pacijent subjektivno ne može, ističe, reći kakva je stvarna situacija i to se ne može procijeniti preko telefona.

"Postoji problem organizacije zdravstvene zaštite"

Kaže kako je ovaj slučaj pokazao da postoji problem organizacije zdravstvene zaštite. "Nemamo pozivne centre gdje pacijent može doći do osobe koje će ga uputiti što da učini, nemamo dovoljno timova Hitne pomoći te imamo neiskusne mlade liječnike koji izlaze na teren, a koji nam se javljaju da nisu sigurni mogu li obavljati svoj posao", naglašava.

Smatra da se i u ovom slučaju podcijenio covid. Iako su se teški slučajevi smanjili, još uvijek nema mjesta za opuštanje. "Svaka osoba je drugačija, ima svoju kliničku sliku i ne možemo sa sigurnošću reći da je to blaga varijanta i da ne može uzrokovati teže posljedice", tvrdi.

Dolazi do toga, dodaje, da se mora birati tko će biti prvi, a tko može čekati. "Postavlja se pitanje moramo li birati tko će živjeti, a tko umrijeti. Na koji način se to odlučuje?" Ističe da trenutno upravljanje kriznim situacijama nije dovoljno i to treba odmah mijenjati.

"Ako nam pacijenti umiru, a nisu trebali, znači da se sustav već raspao. Nema mjesta za kozmetička rješenja jer se time ništa neće promijeniti", poručuje Jasna Karačić iz Udruge za zaštitu pacijenata.

Pročitajte više

 

Pročitajte više