Udruga banaka upozorava: Ne odlazite na ove stranice s linkova društvenih mreža

Ilustracija: Shutterstock

ZBOG sve većeg broja prevara i lažnih web oglasa u vrijeme pojačane predblagdanske kupnje, Hrvatska udruga banaka (HUB) upozorava korisnike platežnih kartica da provjere vjerodostojnost oglasa koji privlače na iznimno povoljnu online kupnju, ali ih izlažu zloupotrebi i neovlaštenom uzimanju osobnih podataka.

Pripazite na lažne oglase

Naime, na stranicama društvenih mreža pojavljuju se oglasi koji zlonamjerno upućuju potencijalne kupce na navodno povoljnu kupnju različite brendirane robe (obuće, odjeće i drugih predmeta) - "HOT SALE", "80% OFF",  "Discount Sale" ponude i slično.

Otvaranjem poveznice na takvim oglasima od korisnika se traži unos osobnih podataka za registraciju, a nakon odabira plaćanja otvara se stranica s početnim slovima "http", umjesto "https".

Riječ je o lažnim stranicama koje služe za prikupljanje i krađu osobnih podataka i podataka o kartici, a robu za koju misle da su je naručili, kupci ne dobivaju. Tako ukradeni podaci korisnika mogu se od strane lopova koristiti za plaćanje na drugim internetskim trgovinama, pri čemu korisnici tek naknadno uočavaju da su njihovi računi terećeni za transakcije koje oni nisu izvršili, poručuju iz HUB-a.

Evo što obavezno učinite ako kupujete online

Iz udruge stoga ovim putem upozoravaju korisnike da pri kupnji na internetu obavezno:

- sami upisuju web adresu prodajnog mjesta

- nikada na web adresu prodajnog mjesta ne dolaze putem poveznica (linkova) sa stranica društvenih mreža ili putem sličnih poruka

- prije unošenja podataka o kartici provjere ima li internetska adresa na početku sličicu neotključanog lokota i počinje li s "https", kao u primjeru

- klikom na sličicu lokota provjere pripada li URL adresa prodajnom mjestu

Korisnici će tako izbjeći troškove za transakcije koje nisu izvršili, zaključuju iz HUB-a.

Pročitajte više