Udruga o šefu Rebra koji je ženi izvadio krivi jajnik: "Oduzmite mu licencu!"

Screenshot: HRT

HRVATSKA udruga za promicanje prava pacijenata podnijela je prijavu Hrvatskoj liječničkoj komori i Ministarstvu zdravstva protiv ravnatelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušića tražeći njegovu ostavku i sankcije, nakon njegovog gostovanja u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2. 

“Nije bilo dovoljno što je napravio liječničku pogrešku za koju se nije niti ispričao, nego je prekršio prava zagarantirana zakonom o zaštiti prava pacijenata, povjerljivost podataka, prekršio kodeks medicinske etike i deontologije, Hipokratovu zakletvu te napravio povredu prava zaštite osobnih podataka”, priopćeno je iz Udruge.

"Iznio je povijest bolesti i naveo prezime"

Dodaju kako je Ćorušić prilikom gostovanja na HTV-u, govoreći o slučaju nesavjesnog liječenja pacijentice, iznio cijelu povijest bolesti i medicinske dokumentacije te je naveo prezime pacijentice.

Udruga prijavom traži da se pokrene postupak oduzimanja licence za rad od Hrvatske liječničke komore, od Ministarstva zdravstva traže trenutni prekid Ćorušićeve dužnosti kao ravnatelja KBC-a Zagreb. Također, traže da državno odvjetništvo podigne kaznenu prijavu protiv Ćorušića, ali i i sankcije Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Izvadio ženi krivi jajnik. Kaže da joj to nije utjecalo na život

Podsjetimo, HDZ-ov šef KBC-a Zagreb i nesuđeni ministar zdravstva gostujući kod Aleksandra Stankovića u emisiji Nedjeljom u 2 komentirao je slučaj kad je pacijentici izvadio krivi jajnik.

Što se tiče tog slučaja, rekao je da je za njega prvi put čuo 2017. godine, kada je već godinu i pol dana bio ravnatelj KBC-a Zagreb. Naveo je da mu je tadašnja pomoćnica za pravne poslove donijela zahtjev za odštetu te pacijentice od njezinog odvjetničkog društva. Pogledao je papir i nalaze te rekao da to ne bi platio, nego da će ići na sud.

"Bio sam siguran da nisam učinio liječničku pogrešku, da nisam krivo liječio ženu", rekao je Ćorušić. Međutim, rekao je, na sugestiju šefice pravne službe došlo je do nagodbe i isplaćena je odšteta od 83.000 kune, koju je, naglasio je, isplatilo Croatia osiguranje, a ne KBC Zagreb.

"Nakon moje operacije je rodila"

Ćorušić je rekao da je dotičnu pacijenticu prvi put operirao 2008. godine zbog iste bolesti. Prije toga je bila neplodna, a nakon njegove operacije je rodila, dodao je. I onda se na istom jajniku javio recidiv. Naveo je da je odstranio desni jajnik i da mu se lijevi činio urednim.

"Ultrazvuk zna pogriješiti stranu, ono što je ultrasonično lijevo je desno. I ja sam izvadio desni jajnik.

I na histološkom nalazu nađene su te paratubalne ciste i uredno tkivo jajnika, to je točno. Zbog toga i je plaćena ta odšteta", rekao je Ćorušić.

"Nisam ja bitno oštetio ženu, dapače - prvom operacijom omogućio sam joj da rodi", dodao je.

Ali bolnica je priznala pogrešku, konstatirao je Stanković.

Bolnica je priznala, nastavio je Ćorušić.

"Kako to da vi ne priznate, a bolnica je?" nastavio je Stanković.

"Ja sam dao suglasnost, ajmo reći da priznajem da sam počinio pogrešku koja nije bitno utjecala na život žene", odgovorio je Ćorušić.

Pročitajte više