Udruga Resnik pred Gradskom skupštinom: "Žele izgraditi još gori Jakuševec"

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

PROSVJEDOM uoči sjednice Gradske skupštine, udruga Resnik, kao i osam Vijeća mjesnih odbora, upozorila je na štetnost projekata Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom (ZCGO) poručivši da se time u Resniku želi izgraditi novi, još gori Jakuševec.

"Gradonačelnik Tomašević nastavlja sve projekte s otpadom bivšeg gradonačelnika, koji su katastrofalni i štetni", istaknula je predsjednica udruge Resnik Branka Genzić-Horvat poručivši da je ZCGO projekt štetan za okoliš i građane Resnika i Žitnjaka.

Desetak prosvjednika je noseći transparente ispred gradske skupštine poručilo kako Resnik "ne želi spalionicu i tuđe smeće", da je "energana obmana", a zastupnicima su i dijelili letak tražeći da zaustave "katastrofalne projekte s otpadom u Zagrebu".

"Tomašević i Klisović ne žele dijalog s nama"

Prosvjedni performans zajednička je akcija udruge Resnik, Vijeća mjesnih odbora Žitnjak, Petruševec, Resnik, Ivanja Reka, Novi Jelkovec, Kozari Putevi, Resnički gaj, Kozari Bok te Udruge povrćara Zagreba i Zagrebačke županije.

Genzić-Horvat istaknula je kako su zatražili dijalog s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem te predsjednikom Gradske skupštine Joškom Klisovićem, no tvrdi da su ih odbili primiti pa im "preostaje biti na ulici". Poručila je kako je projekt ZCGO-a iz 2005. štetan projekt koji će dugoročno blokirati sustav odvojenog prikupljanja i recikliranja u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji jer spalionice trebaju pomiješano smeće. 

"Regionalni centri imaju mali postotak odvajanja, uzrokuju teško ekološke i financijske probleme, što je dokazano na primjeru već dva izgrađena takva centra u Hrvatskoj. ZCGO i odvojeno prikupljanje ne idu zajedno", poručila je predsjednica udruge.

Dodala je i da je uz ZCGO, odluka o odlaganju građevinskog otpada u Resniku, drobilice za krupni i građevinski otpad, pretovarne stanice za biootpad i sortirnice na Žitnjaku pretvaraju Resnik i Žitnjak u novi, "još gori Jakuševec", i to 6.5 kilometara od glavnog zagrebačkog trga. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više