Uhićeni bjegunac iz Splita i još tri osobe. "Pokušao se sakriti, nije imao šanse"

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL, MUP

SPLITSKA je policija danas poslijepodne uhitila Ivana Božića (29), koji je od jučer ujutro bio u bijegu nakon što je u središtu grada Golfom oborio mladog prometnog policajca, kojemu su se splitski liječnici do danas borili za život.

Potvrdu o uhićenju Hini je dao zamjenik načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske Marko Srdarević. Navodno je uhićen u jednoj kući u Solinu gdje su upali specijalci i odveli ga na kriminalističko istraživanje, a osim njega su uhićene još tri osobe, što je naknadno potvrđeno iz te policijske uprave. Tijekom uhićenja Božić nije pružao otpor policiji.

"Poštovani, izvješćujemo vas kako je oko 16:40 pronađen te uz uporabu sredstava prisile uhićen 29-godišnjak za kojim se tragalo od jučer. Uhićene su još tri osobe koje su zatečene s 29-godišnjakom", objavila je policija.

"Nije imao šanse, pokušao se sakriti u jednoj kući. Operativnim radom smo saznali gdje je i uhitili ga. Nije bilo pregovora", rekao je za Slobodnu Dalmaciju izvor koji je sudjelovao u potrazi za bjeguncem. 

 

Ogromna potraga

U bijegu se nalazio od srijede u jedan sat poslije ponoći nakon što je u Ulici Domovinskog rata svojim vozilom oborio 20-godišnjeg policajca, koji je u bolnici završio s teškim i po život opasnim ozljedama.

Tijekom jučerašnjeg jutra dežurna je liječnica Jedinice za intenzivno liječenje KBC-a Split medijima rekla da je policajac stabilno, a prema najnovijoj informaciji se probudio i kontaktirao s liječnicima pričajući s njima o nesreći. Za to vrijeme Božić je bio u bijegu, zbog čega su u potjeri za njim bili angažirani svi rodovi policije.

Zbog toga su se jučer stvorile brojne gužve u prometu, policija je pregledavala sva vozila ne bi li ga pronašla. Uz to što su provjeravali sve ulaze i izlaze iz grada policija je svoju potragu proširila i na Šibensko-kninsku županiju s obzirom na to da je Ivan Božić porijeklom iz sela Čvrljeva kod Unešića pa je postojala šansa da je pobjegao upravo tamo.

 

 

Otac ga preko medija pozvao da se preda

Policija je jučer ujutro prvo objavila snimke s nadzorne kamere na kojima se vidi Golf koji prolazi Ulicom Domovinskog rata. Ubrzo su detektirali i vozača te javno objavili njegovu fotografiju moleći građane za pomoć. Tijekom ranog popodneva Golf je pronađen u Solinu blizu mjesta gdje Božić živi sa svojom obitelji. Građani su im se počeli javljati, a neki od njih su čak tvrdili da su ga vidjeli kod splitske bolnice na Firulama. Iako su tamo ubrzo stigli naoružani specijalci, Božića nisu pronašli.

Božićev otac Ante je preko medija pozvao sina da se preda policiji i otkrio kako se Ivan čuo sa sestrom raspitujući se o zdravstvenom stanju mladog policajca, no i da se boji odmazde.

Inače, glasnogovornica splitske policije je u 16:30 bila sazvala konferenciju za medije na kojoj je govorila o tome kako još uvijek traje intenzivna potraga za bjeguncem, a gotovo u isto vrijeme Božić je bio uhićen.
 

 

Bjegunac nije imao vozačku, i ranije bježao policiji, razbijao u kafiću...

Kako javlja Dalmacija News, Ivanu Božiću ranije je bila oduzeta vozačka dozvola. Ima više prekršaja, optužnica i presuda.

Nepravomoćno je sredinom rujna, dakle, prije osamdesetak dana, osuđen na 23 tisuće kuna i tri mjeseca zabrane upravljanja motornim vozilima "B" kategorije jer je počinio nekoliko prometnih prekršaja.

Prema presudi, 10. srpnja je u 18:55, na kolniku Ulice don Frane Bulića u Solinu, upravljao osobnim vozilom Chevrolet, a nije se zaustavio na zvučne i svjetlosne signale policijskih službenika. U bijegu je u tri navrata prošao kroz crveno svjetlo na semaforu, piše Dalmacija News.

Pred Općinskim sudom u Splitu potvrđena je optužnica za tešku krađu u splitskom centru Bauhaus te da je početkom ožujka 2019., u dogovoru s nepoznatom muškom osobom, odnio udarni odvijač vrijednosti gotovo 3 tisuće kuna. Suđenje za to još nije počelo, ali zato na sudu u Šibeniku traje suđenje za još jedno kazneno djelo teške krađe.

Incident u kafiću

U ožujku 2017. godine u jednom ugostiteljskom objektu u Zvonimirovoj ulici u Solinu narušavao je javni red i mir pa je kažnjen novčanom kaznom od 378 kuna po presudi Prekršajnog suda u Splitu, baš kao i konobarica u tom objektu. Konobarica ga je odbijala poslužiti, stoji u optužnici, a kad ga je uslužila, Božić je odbio platiti svoje piće. 

Ona ga je potom polila kavom po licu, a on je uzvratio vrijeđanjem da je ku*va i da joj j*** mater. Uzeo je potom drvenu stolicu i bacio je iza šanka na police, na kojima su bile staklene čaše, i pritom ih razbio ukupno pet. Iščupao je i ploču sa stola, piše Dalmacija News.

U obrani je tada kazao da je "eksplozivne naravi i da se nije mogao suzdržati".

Božić je prekršajno kažnjavan i u travnju 2016. jer je, nakon što ga je policija zaustavila na mopedu, odbio alkotest. Tada je kod sebe imao marihuanu, koju je predao policiji. Godinu ranije u zaseoku Opančine, u Drnišu, vozio je Renault pod utjecajem alkohola, piše Dalmacija News.

Policijski su službenici kod Božića pronašli marihuanu i krajem srpnja ove godine u Ulici Grubići u Solinu, i to vrećicu s 2.31 gramom.

Pročitajte više