Uhićenja u Njemačkoj nakon sukoba policije i prosvjednika protiv G7

Foto: EPA

ČETIRI osobe koje su prosvjedovale protiv summita G7 u južnoj Bavarskoj njemačka policija je danas prijavila za nanošenje tjelesnih ozljeda. Četiri osobe trebale bi biti izvedene pred sud tijekom dana, kada će sudac odlučiti hoće li biti zadržane u pritvoru.

Do uhićenja je došlo tijekom sukoba između prosvjednika i policije u vrijeme održavanja prosvjednog skupa u subotu u Münchenu, glavnom gradu Bavarske. Policija je priopćila kako istražuje ukupno šest osoba u vezi s upotrebom sile protiv uniformiranih službenika.

Policija procijenila broj prosvjednika na 4000

Policija je procijenila broj prosvjednika na 4000, dok su organizatori rekli da ih se okupilo 6000. Minhenska policija rasporedila je 3000 policajaca nakon što su organizatori rekli da očekuju da će ih na ulicu izaći najmanje 20.000.

Organizatori odvojenog prosvjeda blizu dvorca Elmau, nedaleko od Garmisch-Partenkirchena u njemačkim Alpama, gdje su se čelnici G7 sastali, požalili su se da je mjesto za prosvjed predaleko od dvorca.

"Nije u dosegu glasa ni očiju", rekao je Franz Haslbeck iz saveza "Stop G7 Elmau" u nedjelju u Garmisch-Partenkirchenu. Grad je smješten oko 80 kilometara južno od Münchena. Napomenuo je da je dodijeljeno mjesto za prosvjede udaljeno 500 metara zračne linije od mjesta održavanja i inzistirao na tome da nije u skladu s prethodnom sudskom presudom.

Nakon dugotrajnih pregovora s vlastima koje štite summit skupina od najviše 50 prosvjednika registriranih u policiji imenom i prezimenom u ponedjeljak će biti odvezena policijskim vozilima do sigurnosne zone oko dvorca Elmau.

Pročitajte više

 

Pročitajte više