Ujedinjeni Arapski Emirati kupuju 80 Rafalea

Ilustracija: EPA

UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI naručili su 80 borbenih zrakoplova Rafale, što je najveća narudžba ikad za taj ratni zrakoplov. Riječ je o ugovoru o naoružanju vrijednom više milijardi dolara, koji produbljuje gospodarske i političke veze s Francuskom.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron počeo je u petak dvodnevno putovanje u Zaljev, a osim Emirata, posjetit će i Katar i Saudijsku Arabiju.

Njegov posjet dolazi u vrijeme kada su zaljevske arapske države izrazile nesigurnost u pogledu usredotočenosti SAD-a na regiju, tražeći istodobno više oružja od svog ključnog sigurnosnog saveznika.

Francuski čelnik uspostavio je dobar odnos s prestolonasljednikom Abu Dhabija, šeikom Mohamedom bin Zajedom al-Nahyanom, s ulaganjima koja teku između obje zemlje. Pariz ima stalnu vojnu bazu u glavnom gradu Emirata.

"Osim prisutnosti tri francuske vojne baze na teritoriju UAE-a, ovo međusobno povjerenje pretvara se u nabavu 80 aviona Rafale, 12 helikoptera Caracal i pripadajućih elemenata", navodi se u priopćenju francuskog predsjedništva nakon ceremonije potpisivanja između šeika al-Nahyana i Macrona u Dubaiju.

Porasle dionice

Dionice Dassaulta porasle su za 6 posto nakon objave.

Posao, koji bi mogao biti vrijedan najmanje 15 milijardi dolara, najveća je kupnja Dassaultova Rafalea, osim francuske vojske, a dolazi nakon poslova u Grčkoj, Egiptu i Hrvatskoj ove godine.

Pregovori o kupnji borbenih zrakoplova Rafale traju više od desetljeća, a Abu Dhabi je javno odbio ponudu Francuske za isporuku 60 zrakoplova Rafale 2011. kao "nekonkurentnu i neizvedivu". Abu Dhabi već ima ratne avione Mirage.

Izvori iz obrane rekli su da će Rafalei zamijeniti flotu Miragea 2000 i malo je vjerojatno da će istisnuti američki F-35, jer UAE nastavlja štititi svoju sigurnost s dva glavna dobavljača, Francuskom i Sjedinjenim Državama.

Pročitajte više