Ukrajina dobiva najnoviji model Abramsa: "Ovaj tenk je bolji od bilo kojeg ruskog"

Ilustracija: EPA

IZ PENTAGONA su potvrdili da će SAD u Ukrajinu poslati tenk M1A2 Abrams, koji ima znatno naprednije sposobnosti u odnosu na raniji model M1A1. Ipak, istaknuli su da "nemaju višak tih tenkova na zalihama" i da će zbog toga biti potrebni "mjeseci da se tenkovi prebace" u Ukrajinu.

Tenk M1A2 predstavlja znatno napredniji model starijeg M1A1, uglavnom zbog činjenice da radi na digitalnom sustavu, za razliku od analognog sustava na starijem modelu. "To je kao razlika između starinskog telefona s brojkama na okretanje i onog iPhonea kojeg imate u ruci", objasnio je umirovljeni general Robert Abrams, bivši zapovjednik američkih snaga u Koreji. 

"Nova model tenka je znatno smrtonosniji"

Američki dužnosnici objavili su ovaj tjedan da će 31 tenk Abrams biti poslan u Ukrajinu, nakon što Amerikanci i ostali saveznici danima nisu uspijevali postići dogovor oko isporuke oružja Ukrajincima. Dužnosnici tada nisu otkrivali koji će model tenka izabrati, a šef vojne nabave Doug Bush je u utorak kazao novinarima da se odluka još razmatra, piše CNN

Američki predsjednik Joe Biden je jučer poručio da će tenkovi "pojačati kapacitet Ukrajine da obrani svoj teritorij i postigne svoje strateške ciljeve". Umirovljeni general Abrams tvrdi da je noviji model tenka "znatno" smrtonosniji. Kod novijeg modela i zapovjednik tenka ima neovisni termalni preglednik, koji mu omogućava da pomogne topniku u traženju i identifikaciji ciljeva. 

"Daleko je superiorniji u odnosu na ruske tenkove"

Digitalni sustav također omogućuje posadi tenka da pokrene vlastitu dijagnostiku, umjesto da čekaju mehaničare koji će provesti testove kako bi utvrdili probleme koji se pojave. Umirovljeni general zaključuje da je tenk Abrams M1A2 "daleko superiorniji u ubojitosti, sposobnosti preživljavanja i mobilnosti" od odnosu na sve tenkove kojima raspolaže Rusija. 

Model tenka Abrams M1A2 dolazi u tri verzije, a iz Pentagona još uvijek nisu precizirali koja će verzija biti odabrana. Bush je jučer naglasio da zabrinutost oko logistike i održavanja tenkova, što se često navodilo kao razlog zašto je SAD oklijevao uopće poslati Abramse, neće uvelike utjecati na odabir određene verzije tenka.

"SAD ne izvozi tenkove s posebnim oklopom"

Objasnio je da vojska zapravo ne proizvodi potpuno nove tenkove od nule, nego modificira postojeće starije modele. Ipak, 31 tenk predviđen za slanje Ukrajini neće uključivati tajnu kombinaciju oklopa koja najnoviji model tenka čini tako smrtonosnim, piše Politico, pozivajući se na izvore koji su željeli ostati anonimni. 

Izvor tvrdi da Sjedinjene Države slijede politiku koja zabranjuje izvoz Abramsa s "posebnim" oklopom, a koji uključuje osiromašeni uran, pa se taj oklop uklanja s vozila prije nego što se tenk isporuči. Postoje i druge verzije oklopa koje Amerikanci nude strani kupcima. 

Pročitajte više