Ukrajina: Imamo poruke ruskih vojnika prije potapanja Moskve

Screenshot: YouTube/Weapons of The World

UKRAJINSKA VOJSKA tvrdi da ima audiosnimku zadnjih trenutaka prije nego što je potonuo ruski ratni brod Moskva, glavna krstarica Crnomorske flote.

Na snimci se može čuti kako član posade u panici poziva u pomoć i govori da je brod pogođen dva puta te da se naginje na stranu. 

Rusija navodi da je brod potonuo 14. travnja nakon eksplozije streljiva, dok ukrajinske vlasti tvrde kako su ga pogodile raketama R-360 Neptun, piše Daily Mail.

Nakon potonuća Moskve nitko nije vidio čelnika Crnomorske flote, admirala Igora Osipova, a Kremlj poriče da je poginuo na brodu.

"Prekinula se komunikacija s mostom. Brod se naginje"

Na snimci se čuje kako član posade govori tegljaču, koji je, izgleda, došao u pomoć, da se Moskva naginje na bok i da ima dvije rupe od granata ispod površine mora.

"Prekinula se komunikacija s mostom. Brod se naginje. Nagib je 30 stupnjeva. Ne možemo ga pomaknuti. Pokušat ćemo spasiti posadu", navodno govori član posade.

Prema snimkama sa spasilačkog broda koji se nalazio blizu Moskve također se vidi da mu je oštećena lijeva strana te da plamen dolazi ispod palube.

Ruski dužnosnici su prošloga tjedna izjavili da je admiral Osipov na borbenom položaju i da se za sada ne može pojaviti u javnosti. 49-godišnji Osipov se nije pojavio na paradi za Dan pobjede mada se očekivalo da će nazočiti događaju.

Ukrajina je prvotno priopćila da je priveden nakon potonuća Moskve. Rusija je do sada priznala samo jedan smrtni slučaj nakon potonuća krstarice.

Pročitajte više

 

Pročitajte više