Ukrajina: Iskoristit ćemo sva sredstva da privedemo Putina pravdi zbog rušenja MH17

Foto: EPA

UKRAJINA će iskoristiti sve međunarodne pravne mehanizme u pokušaju da privede ruskog predsjednika Vladimira Putina pravdi zbog obaranja leta MH17 aviokompanije Malaysia Airlines nad istočnom Ukrajinom 2014. godine, rekao je danas glavni tužitelj Andrij Kostin.

"Poteškoće u prikupljanju dokaza i imunitet na snazi ne dopuštaju procesuiranje predsjednika Ruske Federacije na nacionalnim sudovima", napisao je Kostin na Twitteru. "Nastojat ćemo iskoristiti sve postojeće međunarodne pravne mehanizme kako bismo ga priveli pravdi."

"Snažne indicije" da je Putin odobrio upotrebu raketa kojim je oboren putnički avion

Međunarodni tužitelji su rekli da su pronašli "snažne indicije" da je Putin odobrio upotrebu proturaketnog sustava kojim je oboren zrakoplov aviokompanije Malaysia Airlines na letu MH17 iznad istočne Ukrajine 2014., no njegova umiješanost nije bila dovoljno konkretna da bi dovela do presude, te da će okončati svoju istragu bez daljnjeg kaznenog progona.

"Istraga je dosegnula svoj limit", kazala je na novinskoj konferenciji u Den Haagu tužiteljica Digna van Boetzelaer. Tužitelji su danas rekli da ne mogu identificirati konkretne vojnike odgovorne za ispaljivanje projektila kojima je oboren zrakoplov.

Rusija je zanijekala bilo kakvu umiješanost u obaranje civilnog putničkog zrakoplova, prilikom kojeg je poginulo 298 putnika i članova posade.

Pročitajte više

 

Pročitajte više