Rusi prijete i postavljanjem raketa u Venezuelu i Kubu: "Sve ovisi o Amerikancima"

Foto: EPA

NITKO nije očekivao veliki napredak od diplomatskog maratona između Rusije i Zapada, pokrenutog kako bi se riješila ili barem ublažila sigurnosna kriza na istoku Europe i odvratilo Rusiju od invazije na Ukrajinu. Iako Rusija inzistira da nema plan napasti Ukrajinu, stanje na terenu, s oko 100 tisuća ruskih vojnika razmještenih nadomak ukrajinskih granica s istoka, sjevera i juga (iz anektiranog Krima), daleko je pouzdaniji pokazatelj od uobičajenog poricanja iz Kremlja. 

A ako je i bilo nade da je ruski predsjednik Vladimir Putin ipak odustao od vojnih rješenja za geopolitičke probleme i navodne povijesne nepravde koje ga tište, američki mediji dodatno su umanjili te nade objavivši saznanja američkih službi prema kojima je invazija izglednija nego što smo mislili.  

Američke obavještajne službe, naime, raspolažu informacijama da je skupina ruskih specijalaca poslana na okupirani istok Ukrajine, odnosno istočni dio regije Donbas koji već sedam godina drže ruski separatisti uz podršku ruske vojske (što Moskva također negira). Tamo se ovi specijalci navodno spremaju izvesti operacije "napada pod lažnom zastavom" (eng. false flag attack) koji bi pripisali ukrajinskim snagama i tako dali Rusiji izliku za vojnu intervenciju.

>> SAD iznio jako teške optužbe protiv Rusije, kažu da se sprema rat

SAD: Rusija sprema lažni napad koji će pripisati Ukrajincima

"Imamo informacije koje govore da je Rusija već rasporedila grupu agenata s ciljem izvođenja akcija sabotaže u istočnoj Ukrajini", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki i dodala da su ti agenti obučeni za urbano ratovanje i rukovanje eksplozivom kako bi izveli sabotažu koja bi izgledala kao da su njena meta samoproglašene Narodne Republike Donjeck i Luhansk pod vlašću ruskih separatista.

Neimenovani američki dužnosnik rekao je za CNN, koji je prvi objavio ovo otkriće, da administracija Joea Bidena vjeruje kako se Rusija možda priprema za invaziju na Ukrajinu "koja bi mogla rezultirati raširenim kršenjem ljudskih prava i ratnim zločinima ako diplomacija ne ispuni svoje ciljeve".

"Ruska vojska planira započeti ove aktivnosti nekoliko tjedana prije vojne invazije, koja bi mogla započeti između sredine siječnja i sredine veljače. Ovo su metode koje smo vidjeli 2014. s (aneksijom) Krima", precizirao je ovaj dužnosnik, a optužbe su potom javno iznijeli i glasnogovornici Bijele Kuće i Pentagona, Jen Psaki i John Kirby.

 

Ukrajinske vlasti pak upozoravaju da je Rusija "gotovo završila" s gomilanjem vojske na granici. Širi se strah da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao pokrenuti invaziju u bilo kojem trenutku, piše CNN.

"Rusija bi mogla prebaciti nuklearno oružje u zemlje u američkom susjedstvu"

No dok Pentagon i NATO provode simulacije mogućih vojnih scenarija - jedan dužnosnik Pentagona rekao je za New York Times da razmatraju "pet do šest opcija" koje Rusija ima za invaziju - sve su zabrinutiji zbog ostalih opcija koje Putin ima na raspolaganju i na koje su on i njegovi dužnosnici već aludirali, a koje sežu mnogo dalje od Ukrajine.

>> Ukrajina: Rusi pri kraju gomilanja snaga na granici, rat može početi svakog trenutka

Jasno je da Putin želi zabetonirati Ukrajinu kao dio ruske sfere utjecaja i da je to motiv iza njegovog nerealnog zahtjeva za jamstvom da se ta zemlja nikad ne priključi NATO-u. Ali ako Zapad ne pristane na njegov ultimativni zahtjev, a NATO i SAD su na nedavnim pregovorima jasno dali do znanja da im ne pada na pamet trajno uskratiti Ukrajini takvu mogućnost, neki Putinovi suradnici sugerirali su da bi on slijedio ruske sigurnosne interese na drugi način, s rezultatima koji bi se oštro osjetili u Europi i SAD-u.

Tu su prije svega sugestije, nikad do kraja eksplicirane, da bi Rusija mogla prebaciti nuklearno oružje u zemlje u američkom susjedstvu, dovoljno blizu da vrijeme upozorenja nakon lansiranja projektila s nuklearnim bojevim glavama bude smanjeno na samo pet minuta. To bi gotovo sigurno izazvalo reprizu Kubanske raketne krize 1962., kada je Sovjetski Savez također prebacio strateške projektile na teritorij svog komunističkog saveznika, što je predstavljalo neposrednu prijetnju SAD-u.

Ruski diplomati su na pregovorima u Ženevi inzistirali da nema planova za invaziju na Ukrajinu. Ali zato je mnogima promakla primjedba jednog visokog ruskog diplomata da je Moskva spremna postaviti neodređene sustave oružja na neodređene lokacije. To se spojilo s američkim obavještajnim procjenama da bi Rusija mogla razmatrati nova nuklearna raspoređivanja, možda taktičko nuklearno oružje ili svoj novi arsenal hipersoničnih projektila.

 

Putin u studenom rekao da bi mogao poslati podmornice s nuklearnim oružjem blizu SAD-a

U studenom je sam Putin sugerirao da bi Rusija mogla rasporediti podmornice naoružane hipersoničnim projektilima u neposrednoj blizini Washingtona, predstavljajući to kao odgovor na mogućnost da SAD postavi takve projektile u Ukrajinu.

"Ako se na teritoriju Ukrajine pojave nekakvi sustavi za (raketne) napade, vrijeme leta do Moskve bit će 7-10 minuta, a pet minuta u slučaju postavljanja hipersoničnog oružja. Zamislite samo. Što nam je činiti u takvom scenariju? Morat ćemo onda stvoriti nešto slično u odnosu na one koji nam na taj način prijete. I to možemo učiniti sada", rekao je Putin tom prilikom, podsjećajući na nedavno rusko testiranje hipersoničnog projektila koji, po njihovim tvrdnjama, može letjeti devet puta većom brzinom od zvuka.

 

"Vrijeme leta za dolazak do onih koji izdaju naredbe također će biti pet minuta", dodao je zlokobno, očito aludirajući na Washington. Biden je u međuvremenu Putinu jasno dao do znanja, na virtualnom sastanku, da SAD ne planira postaviti ofenzivne udarne sustave u Ukrajinu, no pitanje je je li mu Putin povjerovao. 

"Hipotetska ruska invazija na Ukrajinu ne bi potkopala sigurnost Sjedinjenih Država. Ukupna logika ruskih akcija je da su SAD i NATO ti koji moraju platiti visoku cijenu", objasnio je ruski analitičar Dimitrij Suslov, koji je ruskim zastupnicima prošlog mjeseca održao zatvorenu prezentaciju o sukobu.

Mogući kibernapadi poput onog na ukrajinsku vladu prošlog tjedna

kibernapad na stranice više ministarstava Ukrajine prošlog tjedna, za koji se sumnja da iza njega stoje upravo ruski hakeri, podsjetnik je da ruska vojska hakera može izazvati pustoš u Ukrajini, ali i na elektroenergetskim mrežama od Münchena do Michigana, ističe New York Times.

Putin je i sam u više navrata u posljednjih godinu dana upozorio da će, ako Zapad prijeđe ono što on smatra "crvenom linijom" u smislu prijetnje "temeljnim sigurnosnim interesima" Rusije, u što uključuje razmještanje američkih snaga ili strateških projektila u Ukrajini, narediti "asimetričan, brz i čvrst" odgovor.

>> Putin od NATO-a i Ukrajine traži nemoguće. Zašto?

Osim zahtjeva da se Ukrajina nikad ne pridruži NATO-u, Moskva zahtijeva da se svo američko nuklearno oružje, odnosno strateški projektili kratkog i srednjeg dometa povuku iz Europe, iako se vrste i lokacije tog oružja nisu promijenile godinama. Još jedan zahtjev koji su iznijeli je obustava slanja NATO-ovih snaga u bivše države Varšavskog pakta koje su se otada pridružile NATO-u.

Moskva je zaprijetila i da je spremna upotrijebiti neodređena "vojno-tehnička sredstva" za obranu onoga što smatra svojim legitimnim sigurnosnim interesima, ako se Zapad ogluši na njezine zahtjeve. Washington i NATO su sa svoje strane više puta zaprijetili teškim financijskim i tehnološkim sankcijama ako dođe do napada na Ukrajinu.

Američki senator: Mislim da je Putin napravio najveću pogrešku u svojoj karijeri

Britanski ministar obrane u ponedjeljak je najavio da će Ukrajinu opskrbiti lakim protuoklopnim oružjem, dok će Kanada rasporediti mali kontingent specijalaca. Biden je potvrdio da neće slati regularnu vojsku u Ukrajinu, ali CNN javlja da je manji broj američkih specijalaca već u Ukrajini te pomažu s obukom ukrajinske vojske. Dvostranačka skupina senatora Sjedinjenih Država obećala je solidarnost i slanje oružja prilikom posjeta Kijevu ovog tjedna.

"Mislim da je Putin napravio najveću pogrešku u svojoj karijeri podcijenivši koliko će se narod Ukrajine hrabro boriti protiv njega ako izvrši invaziju. Nametnut ćemo ozbiljne ekonomske sankcije, ali što je još važnije, dat ćemo narodu Ukrajine oružje, smrtonosno oružje koje mu je potrebno za obranu života", rekao je američki senator Richard Blumenthal novinarima nakon sastanka izaslanstva s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Jevgenij Bužinski, umirovljeni general-pukovnik i redoviti komentator ruske televizije, predvidio je nadolazeći "ograničeni" rat koji bi, po njemu, izazvala Ukrajina, a u kojem bi Rusija u kratkom roku pobijedila razornim zračnim napadima.

"Neće biti kolona tenkova. Oni će samo uništiti svu ukrajinsku infrastrukturu iz zraka, baš kao što se radi", rekao je general Bužinski u nedavnom intervjuu za rusku televiziju.

Ruski dužnosnik: Ne želim potvrditi ni isključiti postavljanje projektila na Kubu ili u Venezuelu

Upitan o tome što je Putin mislio pod mogućim “vojno-tehničkim” odgovorom, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov ovih je dana odgovorio: “Trenutno nema razloga govoriti o tome koji će sustavi biti raspoređeni, u kojoj količini i gdje točno.”

A kada ga je ruski novinar u intervjuu upitao razmišlja li Rusija o raspoređivanju vojne infrastrukture u Venezueli ili na Kubi, on je odgovorio da "ne želi ništa potvrditi ili isključiti" te dodao da "sve ovisi o postupcima američkih kolega".

Američki dužnosnici, čini se, ne shvaćaju takve prijetnje previše ozbiljno. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan to je opisao kao "humor" i dodao da, "ako bi Rusija krenula u tom smjeru, mi bismo se s tim odlučno pozabavili".

Washington smatra da su kibernapadi privlačnija opcija za Putina, budući da ih je lako zanijekati, a mogu postići razorne efekte, pogotovo ako se napadne komunalne službe - i može ih se, po potrebi, eskalirati. Pritom je ključno to što američko ministarstvo domovinske sigurnosti već dugo upozorava da su Rusi već odavno postavili malware (zloćudni softver) u mnoge američke električne mreže.

Bidenova administracija nastojala je ojačati američke sustave i iskorijeniti takav malware, ali s upitnim uspjehom. A velik dio američkih korporacija daleko je manje zaštićen. U svakom slučaju, nitko ne zna Putinov sljedeći potez, čak ni njegovi diplomati, po svemu sudeći.

Pročitajte više