Ukrajina optužila Rusiju za nuklearni terorizam

Foto: EPA

DMITRO Lubinec, ukrajinski parlamentarni povjerenik za ljudska prava, danas je optužio Rusiju za nuklearni terorizam na području nuklearne elektrane Zaporižje, najveće nuklearke u Europi.

"Prema međunarodnim normama, napad na postrojenje u kojem se koriste nuklearni ili radiološki materijali smatra se činom nuklearnog terorizma. To uključuje djela usmjerena na sabotažu, prekid ili manipulaciju operacijama elektrane, koja bi mogla dovesti do curenja radioaktivnosti", ustvrdio je Lubinec.

Traži sigurnosnu misiju potpune demilitarizacije Zaporižje

Ukrajinski parlamentarni povjerenik pozvao je glavnog tajnika UN-a, Međunarodnu agenciju za atomsku energiju i međunarodnu zajednicu da "poduzmu sve moguće mjere kako bi poslali sigurnosnu misiju u nuklearnu elektranu Zaporižju koja bi potpuno demilitarizirala nuklearku te pružila sigurnosna jamstva zaposlenicima elektrane i stanovnicima grada Enerhodara", prenosi CNN.

Podsjetimo, Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za raketiranje i granatiranje na području nuklearke Zaporižje. Borbe na području najveće nuklearke u Europi glavni tajnik UN-a Antonio Guterres opisao je kao "suicidalne".

Pročitajte više