Ukrajina počinje vjerovati da može osloboditi Krim: "Ovo je ključan trenutak"

Foto: EPA

UKRAJINA počinje vjerovati da može osloboditi Krim, poluotok koji je 2014. godine anektirala Rusija. Rekla je to Tamila Taševa, predstavnica Volodimira Zelenskog zadužena za problematiku Krima, nakon što je provela nekoliko dana sa svojim timom raspravljajući koje bi korake Ukrajina trebala poduzeti u slučaju da ukrajinske snage uspiju preuzeti kontrolu nad tim poluotokom.

Treba napomenuti da nijedan ozbiljan vojni analitičar ne sugerira da bi Ukrajina uskoro mogla biti u poziciji da oslobodi poluotok koji si je Rusija pripojila prije osam godina, ali ukrajinski dužnosnici nakon oslobođenja strateški važnog grada Limana u regiji Donjeck su sve uvjereniji da je moguće osloboditi i Krim.

"Ovo je ključan trenutak"

"Ovo je ključan trenutak. Upravo sada se odvija sve na takav način da se oslobođenje Krima čini neizbježnim", rekla je Taševa pa dodala: "To se možda neće dogoditi sutra, ali mislim da ćemo osloboditi Krim puno brže nego što sam mislila prije godinu dana."

Taševa kaže da je "jako važno osigurati da sve bude spremno na vrijeme, a ne kad se to dogodi".

"Kad je Rusija 2014. godine anektirala Krim, bili su spremni uspostaviti svoju vlast na poluotoku. I mi moramo biti spremni", dodala je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više