Ukrajina: Rusija sada koristi prazne projektile

Foto: YouTube Screenshot

RUSIJA je počela koristiti nuklearne projektile s neeksplozivnim bojevim glavama kako bi iscrpila ukrajinsku protuzračnu obranu, tvrdi ukrajinska vojska. Predstavili su ono za što tvrde da su fragmenti krstarećih projektila X-55 sovjetske proizvodnje, dizajniranih za nuklearnu upotrebu, koji su pronađeni u dvije zapadne regije Ukrajine.

Rusi lansiraju ovakve rakete kako bi se "iscrpili naš sustav protuzračne obrane", rekao je dužnosnik ukrajinske vojske, Mikola Daniliuk. Rekao je i da testovi na fragmentima nisu pokazali abnormalne razine radioaktivnosti.

Rusi uklonili nuklearne bojeve glave

Ukrajinska vojska kaže da je Rusija vjerojatno značajno iscrpila svoj golemi raketni arsenal, nakon što je posljednjih tjedana izvela val masovnih napada na ukrajinsku kritičnu infrastrukturu. Kažu da Moskva stoga sada koristi prazne, odnosno neeksplozivne, projektile koji svejedno mogu uzrokovati štetu.

Izvješće britanske obavještajne službe u studenom došlo je do sličnih zaključaka. Na brifingu Kijevu, Daniliuk je pokazao je novinarima ono što je opisao kao fragmente krstarećih projektila X-55 (koje NATO poznaje kao AS-15) pronađene u regijama Lavov i Hmljenicki.

Rekao je da su projektili dizajnirani u sovjetsko vrijeme da pogode "strateške mete s unaprijed određenim koordinatama". Velika Britanija je rekla da su projektili dizajnirani "isključivo kao sustav za nuklearnu dostavu". Međutim, vjeruju da je ruska vojska uklonila nuklearne bojeve glave iz projektila ispaljenih na Ukrajinu i zamijenila ih inertnim sustavom.

Daniliuk je naglasio da čak i raketa naoružana neeksplozivnom bojevom glavom "predstavlja značajnu opasnost" zbog svoje kinetičke energije. "O tome svjedoči posljednji udar kada je projektil X-55 pogodio stambenu zgradu", rekao je.

Pročitajte više