Ukrajina: Rusi u jednom danu izgubili 8 tenkova i 22 oklopna vozila

Ilustracija: Shutterstock

UKRAJINSKA vojska iznijela je podatke o najnovijim ruskim gubicima na bojnom polju u današnjoj objavi na Facebooku.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga priopćio je da je dodatnih osam ruskih tenkova uništeno u jednom danu, od posljednjeg operativnog ažuriranja jučer ujutro, čime se ukupan broj ruskih tenkova uništenih od početka invazije 24. veljače 2022. popeo na 3197.

Problem s brojem žrtava

Ruske snage također su izgubile dodatna 22 oklopna vozila i sedam topničkih sustava, prema Glavnom stožeru. Također navode da su ruske snage izgubile 650 vojnika u tom razdoblju, čime se broj poginulih Rusa u Ukrajini popeo na 126.160, prema Ukrajini.

Prijavljen broj mrtvih ruskih i ukrajinskih snaga razlikuje se između Kijeva i Moskve, a pokazalo se da je teško neovisno utvrditi brojke. Rusko ministarstvo obrane ne nudi redovito ažurirani broj žrtava. Krajem ožujka 2022. 1351 ruski vojnik ubijen je u prvom mjesecu borbi u Ukrajini, prema ruskim državnim medijima.

Razlike u procjenama

Samo nekoliko dana prije nego što je ovaj broj mrtvih objavljen, NATO ga je procijenio na između 7000 i 15.000. Ažurirani broj poginulih koji je predstavio ruski ministar obrane Sergej Šojgu 21. rujna 2022. iznosio je 5937 ruskih vojnika. Istoga dana ukrajinski Glavni stožer oružanih snaga procijenio je broj ruskih žrtava na oko 55.000.

Početkom prosinca zajednički izvještaj ruske službe BBC-ja i neovisnog ruskog medija Mediazona potvrdio je smrt 10.000 ruskih vojnika u Ukrajini.

"Oslanjamo se samo na potvrđene izvještaje o smrti, tako da prikupljeni podaci ne odražavaju stvarni broj žrtava", napisao je BBC objavivši brojke. "Pretpostavljamo da naš popis sadržava barem 40-60% manje imena mrtvih nego što ih je stvarno pokopano u Rusiji." Do 27. siječnja Mediazona je potvrdila 12.538 ruskih žrtava.

Pročitajte više

 

Pročitajte više