Ukrajina: Traje ogromna ofenziva na ključni grad. Rusi žele postići ovaj cilj

Foto: Profimedia

UKRAJINA se bori da zadrži kontrolu nad ključnom autocestom do grada Severodonjecka na prvoj crti bojišnice, priopćilo je ministarstvo obrane Ukrajine. 

Glasnogovornik ministarstva obrane Oleksandr Motuzjanik rekao je na brifingu da postoje alternativni putevi za opskrbu ukrajinskih jedinica u Severodonjecku, koji je s tri strane okružen ruskim snagama. Ruski je cilj potpuno opkoliti ukrajinske jedinice u gradu, kao i u obližnjem Liščhansku, dodao je.

Ruske snage nastoje preuzeti kontrolu nad Severodonjeckom, Liščhanskom i Rubižnjem kako bi cijelo područje Luganska stavili pod rusku okupaciju, navodi ministarstvo.

Luhansk čini polovicu istočne regije Donbas, gdje je Moskva ponovno usredotočila svoje ratne napore. Mnogi vjeruju da bi Putin mogao odnijeti pobjedu u ratu ako Rusija preuzme kontrolu nad Donbasom.

"Vodi se intenzivna ofenziva na ključni grad"

Ministarstvo obrane priopćilo je i da ruske snage "provode intenzivnu ofenzivu" kako bi zauzele ključni grad Liman u regiji Donjeck.

Glasnogovornik ministarstva rekao je da ruski napori da "potpuno preuzme kontrolu" nad Limanom "nisu uspjeli". 

Liman je važno željezničko čvorište i ako Rusi uspiju konsolidirati kontrolu nad gradom, obližnji grad Slovjansk postaje ranjiviji na napade topništva - a ukrajinske trupe jugoistočno od Limana postaju izloženije opasnosti od opkoljavanja.

Pročitajte više