Ukrajinci imaju ozbiljnih problema kod ključnog grada. "Rusi masovno napadaju"

Foto: Profimedia

Borbe oko strateškog grada u istočnoj Ukrajini postale su "izuzetno teške", objavila je ukrajinska postrojba koja ga brani od ruskih napada. 
Kako javlja BBC, radi se o ukrajinskoj 24. mehaniziranoj brigadi, koja je poslana u grad Časiv Jar. Ruske snage, navode ukrajinski časnici, nastavljaju s "masovnim frontalnim napadima" na grad.

Časiv Jar nalazi se zapadno od Bahmuta, a ruske snage ga intenzivno napadaju od veljače, nakon pada obližnjeg grada Avdijivke. Rusko napredovanje u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbasu neprestano dobiva na zamahu od početka ove godine, a ukrajinske snage se muče s nedostatkom resursa dok pokušavaju zadržati obrambenu liniju. 

Kada je Rusija pokrenula totalnu invaziju Ukrajine, jedan od deklariranih ciljeva bio je zauzimanje cijele regije Donbasa, koju čine Donjecka i Luhanska oblast. Rusi su se posljednjih mjeseci fokusirali upravo na Časiv Jar, koji je prije rata imao oko 12.000 stanovnika.

Pad Časiv Jara bio bi jako opasan po istok Ukrajine

Pad Časiv Jara, koji je smješten na uzvisini, ukrajinske gradove u Donbasu učinio bi još ranjivijima na ruske napade.

Prema američkom Institutu za ratne studije, rusko zauzimanje Časiv Jara bilo bi "operativno značajno". Ono bi, naime, ruskim snagama dalo povoljne položaje za pokretanje ofenziva na Kostjaninivku i Družkivku, gradove koji čine južni dio ukrajinskog obrambenog pojasa.

"Situacija je iznimno teška"

Kako je danas objavio ukrajinski Glavni stožer, ruske snage su se danas od zore u tri navrata pokušale približiti obrambenoj liniji kod Časiv Jara i Kliščijivke.

24. mehanizirana brigada, koja je nedavno poslana u Časiv Jar, sinoć je objavila da je "situacija u gradu i oko njega izuzetno teška".

"Neprijatelj stalno organizira masovne frontalne napade, a također pokušava zaobići naselje sa sjevera i juga", objavili su ukrajinski branitelji te dodali da ruske snage "nemilosrdno granatiraju" to područje.

Amerika ukida ograničenja o korištenju svog oružja na ruskom teritoriju

Neuspjesi Ukrajine u proteklih nekoliko mjeseci doveli su do toga da je SAD bio prisiljen preispitati svoje stajalište o korištenju doniranog oružja na ruskom teritoriju.

Pentagon je dao dopuštenje snagama da koriste američko oružje na vojnim ciljevima u Rusiji bilo gdje preko granice, a ne samo na ruskom teritoriju u blizini Harkiva na sjeveru Ukrajine, gdje su Rusi nedavno otvorili novu bojišnicu.

Dozvolu je prošlog mjeseca dao predsjednik Joe Biden, a dužnosnici su u to vrijeme rekli da se odnosi samo na ciljeve u blizini Harkiva. Pentagon je jučer potvrdio da nije ograničen na područja u blizini grada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.