Ukrajinci objavili snimku: "Dobili smo moćne protubrodske projektile od Zapada"

Screenshot: Ukrajinska vojska

UKRAJINSKA vojska na svom se Facebooku pohvalila da su joj isporučeni kopneni lanseri moćnih protubrodskih projektila tipa Harpoon, zajedno s pripadajućim raketama.

"Radi se o isporuci iz Nizozemske, Velike Britanije i Danske, a uskoro će se priključiti i druge zemlje. Ovi projektili branit će Ukrajinu od neprijateljskih ruskih brodova u Crnom moru", stoji u objavi ukrajinske vojske.

"I ostali brodovi agresora pridružit će se krstarici Moskva na dnu Crnog mora. Obalna obrana naše zemlje ne samo da će biti osnažena raketama Harpoon, koristit će ih obučeni ukrajinski timovi", napisao je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov.

On je rekao da će se rakete Harpoon koristiti uz postojeće ukrajinske Neptune u obrani obale, uključujući južnu luku Odesu.

Dobili i samohodne haubice M109

Rusija je nakon početka invazije 24. veljače blokirala ukrajinske luke, zaustavivši time izvoz žitarica. Rusija koristi svoju crnomorsku flotu za lansiranje raketa na Ukrajinu, koja je u međuvremenu počela dobivati zapadnu vojnu pomoć. 

Reznikov je rekao kako je nabava Harpoona rezultat suradnje nekoliko država dodavši da se pošiljka iz Danske odvila "uz sudjelovanje britanskih prijatelja". 

Ukrajinski ministar objavio je da je Ukrajina dobila i američki proizvedene samohodne haubice M109 koje će omogućiti napade s većih udaljenosti.

Visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane prošli je mjesec objavio da je SAD počeo obučavati manji broj ukrajinskih vojnika za korištenje tih haubica, dodavši kako se obuka odvila izvan Ukrajine. 

Kijev je objavio da želi osigurati i pošiljku američkih višecijevnih raketnih sustava dugog dometa M270. 

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više