Ukrajinci: Rusi odrubili glavu našem vojniku. Ležala je na oklopnjaku

Ilustracija: EPA

Kijev je otvorio istragu nakon što su ruski vojnici odrubili glavu pripadniku ukrajinskih oružanih snaga u Donjeckoj oblasti, priopćio je Ured ukrajinskog glavnog tužitelja. Ukrajinska vojska je u ponedjeljak primila informaciju kako su vojnici iz ruske jedinice u Volnovakhi u Donjeckoj oblasti dobili naredbu da ne zarobe ukrajinske vojnike, već da im umjesto toga odrube glave.

Ukrajinci tvrde kako su tijekom izviđanja iz zraka na bojištu u Donjeckoj oblasti uočili oštećeno oklopno vozilo ukrajinskih snaga i da je na njemu ležala odsječena glava ukrajinskog branitelja, prenosi Ukrajinska Pravda. 

"Ovo je dio planske politike ruskog režima"

Naglasili su kako takve radnje predstavljaju jasno kršenje Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima i Dodatnog protokola iz Ženevske konvencije o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba. Napomenuli su kako istražuju ulogu pojedinih pripadnika ruske vojske u počinjenju ovog zločina.

"Riječ je o stravičnom barbarizmu kojemu nema mjesta u 21. stoljeću. Ovo je još jedna potvrda da agresorski ratni zločini nisu izolirani incidenti, već dio planske politike ruskog režima. Nećemo dopustiti da ovi zločini prođu nekažnjeno. Pozivamo cijeli civilizirani svijet da izolira i kazni terorističku zemlju", poručili su. 

Ukrajinski glavni tužitelj Andrij Kostin naveo je kako su identificirali vojnika kojem je odrubljena glava. "Što se tiče istrage o brutalnom ubojstvu ukrajinskog branitelja u Donjeckoj oblasti, preminuli je identificiran. Trenutno ne možemo otkriti njegovo ime jer su u tijeku postupci za potvrdu njegovog identiteta", naveo je. 

Kostin je na društvenoj platformi X podijelio i fotografiju koja prikazuje odrubljenu glavu na vozilu, ali je nećemo objaviti jer je uznemirujuća.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.