Ukrajinka (74) zbog granatiranja morala pobjeći iz svog doma: "Bolje da me ubiju"

Screenshot: CNN

DOK Rusija nastavlja sa žestokim raketnim napadima na istočni ukrajinski grad Sjeverodonjeck, lokalne vlasti pokušavaju evakuirati preostale civila susjednog Lisičanska. 74-godišnjoj Ekaterini gotovo je nezamislivo da napušta svoj dom, jednosobni stan koji dijeli sa suprugom, piše CNN.

"Nisam spakirala ništa od svojih stvari. Ne znam gdje ću živjeti. Bolje da me ubiju", rekla je kroz suze. "Znate, nemam se gdje sakriti. Imamo jednu sobu. Ležim na strani stana koja je nasuprot granatiranju. U zadnji čas sam pomislila, ako ću ovako patiti, bolje da me ubiju."

Nakon što su ona i suprug ušli u vozilo za evakuaciju, zapitala se: "Kada će ova tuga prestati?"

"Ne razumijem ovaj rat"

CNN-ov Nick Paton Walsh u Lisičansku je susreo veliku obitelj s malom djecom koja ostaje u gradu unatoč granatiranju. Djeca se vani igraju na ljuljačkama dok se u pozadini čuju eksplozije. Kuhaju na vanjskoj peći i provode noći u podrumu.

Mnogi ljudi u regiji Luhansk imaju veze s Rusijom, s rođacima u obje zemlje. "Ne razumijem ovaj rat", rekao je jedan stariji muškarac Patonu Walshu.

Na groblju u gradu postoje tri vrste masovnih grobnica. U jednoj zemlja prekriva oko 160 tijela koje obitelji još ne mogu pokopati. U drugoj su na bijelim vrećama za tijela ispisana imena mrtvih. Treća je prazna u očekivanju još više mrtvih.

Pročitajte više