Ukrajinska ambasada dobila paket s očima. Analitičar: To je zastrašujuće i morbidno

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

NEKOLIKO ukrajinskih veleposlanstava u inozemstvu primilo je "krvave pakete" u kojima su se nalazile životinjske oči, objavilo je danas ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

Paketi natopljeni tekućinom karakteristične boje i mirisa poslani su veleposlanstvima Kijeva u Hrvatskoj, Mađarskoj, Nizozemskoj, Poljskoj i Italiji, generalnim konzulatima u Napulju i Krakovu te konzulatu u Brnu, napisao je glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko na Facebooku.

Ogorec: To je zastrašujuće i morbidno

Index je kontaktirao vojnog analitičara Marinka Ogorca, koji kaže da se radi o morbidnoj stvari, ali da nije siguran da se to može povezati s pismima bombama koje su proteklih dana stizale na adrese u Španjolskoj.

"To je najblaže rečeno morbidno. To je zastrašujuće i morbidno. Je li to smišljeno kao zastrašivanje, ne znam, to je pitanje za psihijatra. Slanje pisma bombe je ozbiljna stvar, a ovo već ulazi u kategoriju bizarnosti", kaže Ogorec.

"Pisma bombe su teroristički čin"

Podsjetimo, Španjolska je pojačala mjere sigurnosti u vladinim i službenim zgradama nakon otkrića pet pisama bombi te zapaljivih naprava u proteklih tjedan dana, uključujući i onu koja je u četvrtak eksplodirala u ukrajinskom veleposlanstvu u Madridu.

Pisma bombe poslana su španjolskom premijeru Pedru Sanchezu, ministarstvu obrane, tvrtki za proizvodnju oružja koja izrađuje raketne bacače donirane Kijevu, vojnoj zračnoj bazi u blizini Madrida i veleposlanstvu.

"To se može staviti u kategoriju terorizma. Tko je to poslao i s kojim ciljem, to će se još dugo utvrđivati. To su situacije koje se događaju, bila su ona pisma s antraksom u SAD-u. To je definitivno teroristički čin, ali ako nitko od terorističkih organizacija ne preuzme odgovornost, onda je pitanje koji su ciljevi i što iza toga stoji", rekao je Ogorec.

Pročitajte više