Ukrajinski dužnosnik: Osam europskih zemalja će sudjelovati u obuci naših pilota

Ilustracija: EPA

IHOR Zovka, zamjenik šefa Ureda ukrajinskog predsjednika, izvijestio je da se osam europskih zemalja pridružilo koaliciji koja će pomagati u obuci ukrajinskih pilota. Koalicija uključuje Ujedinjeno Kraljevstvo, Nizozemsku, Poljsku, Dansku, Švedsku, Belgiju, Portugal i Francusku.

Zovka je istaknuo da su "parametri europskog dijela koalicije" određeni nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otputovao u Kišinjev na summit Europske političke zajednice, piše Meduza. Postignuti dogovori omogućuju donošenje konkretnih odluka o opsegu i mehanizmima obuke pilota, osoblja za održavanje, kao i stvaranje uvjeta i odgovarajuće infrastrukture za borbene zrakoplove. 

Potencijalne odluke o isporuci bi mogle biti donesene na sljedećem summitu Ukrajinske obrambene kontaktne skupine. Zovka je istaknuo da je Ukrajina uspjela poduzeti konkretne korake kako bi ubrzala proces obuke pilota i tehničara za upravljanje borbenim zrakoplovima četvrte generacije, "uključujući, ali ne ograničavajući se na F-16".

Pročitajte više