Ukrajinski ministar: Prije rata smo mislili da je NATO jaka sila. Rat je skinuo maske

Ilustracija: EPA

UKRAJINSKI ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je optužio NATO da “ne radi doslovno ništa” da zaustavi rusku invaziju na njegovu zemlju. Kuleba je pohvalio EU zbog "revolucionarnih" odluka o podršci Kijevu, ali je rekao da je NATO ostao "potpuno po strani".

"NATO kao savez, kao institucija, potpuno je po strani i ne radi doslovno ništa. Žao mi je što to moram reći", rekao je Kuleba na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, prenosi The Guardian.

"Rat je skinuo maske"

Na početku rata u Ukrajini se smatralo da je NATO jaka sila i da je EU sposobna samo izraziti različite razine zabrinutosti, rekao je Kuleba i dodao: "Ali rat je uvijek test koji skida maske."

Kuleba je pohvalio Bruxelles zbog "revolucionarnih odluka koje ni oni sami nisu očekivali da će donijeti". Naglasio je i da neke članice NATO-a pomažu Ukrajini.

Odbacio je tvrdnju Moskve da je spremna osigurati humanitarni koridor za brodove koji prevoze hranu iz Ukrajine u zamjenu za ukidanje nekih sankcija. "Ne možete pronaći bolji primjer ucjene u međunarodnim odnosima. Ako netko vjeruje u ovo, mislim da postoji problem s tom osobom i ne bismo trebali gubiti previše vremena pokušavajući razumjeti zašto ta osoba to misli", rekao je Kuleba.

"Situacija u Donbasu je izuzetno loša"

Podsjetimo, ranije je Kuleba rekao da Ukrajini trebaju višecijevni raketni sustavi (MLRS) što prije jer je situacija u istočnoj regiji Donbasa "izuzetno loša".

Kuleba je, govoreći na marginama sastanka Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, rekao da je bio na desetak bilateralnih sastanaka s drugim čelnicima čije zemlje posjeduju takve sustave. "Odgovor koji dobivam je: 'Jesu li vam ga Amerikanci već dali?' Upravo je ovo teret koji mora podnijeti vođa. Svi gledaju u vas. Dakle, Washington mora održati obećanje i što je prije moguće nam poslati višecijevne raketne sustave. Drugi će slijediti taj primjer", rekao je Kuleba.

"Ako ne dobijemo višecijevne raketne sustave što je prije moguće, situacija u Donbasu će postati još gora nego što je sada", dodao je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više