Puno ruskih vojnika na granici, Ukrajina kaže da je ruski napad moguć u siječnju

RUSIJA je u blizini granice s Ukrajinom rasporedila više od 94.000 vojnika i moguće je da krajem siječnja sprema vojnu ofenzivu velikih razmjera, izjavio je ukrajinski ministar obrane Oleksej Reznikov pozivajući se na obavještajna izvješća.

Reznikov je rekao da Ukrajina neće učiniti ništa što bi moglo izazvati takav razvoj događaja, ali da se spremna braniti ako Rusija krene u napad.

"Naše obavještajne službe analiziraju sve scenarije, uključujući i onaj najgori. Dale su do znanja da postoji vjerojatnost eskalacije velikih razmjera od strane Rusije. Najizgledniji vremenski okvir da bude potpuno spremna za eskalaciju stanja je kraj siječnja", rekao je Reznikov.

Ukrajina digla uzbunu zbog kretanja ruskih postrojbi

Ukrajina je digla uzbunu jer su posljednjih tjedana primijećena "velika i neuobičajena" kretanja ruskih postrojbi na njezinoj granici, a ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleb je dramatično izjavio da "ono što sada gledamo duž granice nije samo vojno pojačanje, jer je Rusija u proljeće dovela armadu na našu granicu i od tada je nije povukla".

Ukrajina i saveznici u NATO-u zabrinuti se da bi tinjajući sukob na istoku Ukrajine mogao buknuti u pravi rat.

Kijev vrši pritisak na EU i NATO da pripreme paket oštrih sankcija kako bi obeshrabrili Rusiju od pokretanja ofenzive.

"Eskalacija je izgledan scenarij, ali nije neizbježan i naš je zadatak spriječiti ga. Moramo cijenu eskalacije učiniti neprihvatljivom za agresora", smatra Reznikov.

Kremlj je na izjave Kijeva uzvratio optužbom da proklamirani cilj Ukrajine - vraćanje Krima pod svoju kontrolu - predstavlja "izravnu prijetnju" Rusiji.

Moskva odbacuje optužbe

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je osudio "agresivnu retoriku" ukrajinskih vlasti, ne isključivši vojnu operaciju Kijeva na istoku zemlje.

Moskva odlučno odbacuje optužbe da je ratno nastrojena i zauzvrat optužuje Ukrajinu da predstavlja "prijetnju" Rusiji, a da se NATO želi proširiti sve do njezinih granica.

Američki državni tajnik Antony Blinken upozorio je u četvrtak ruskog kolegu da će Moskva platiti "visoku cijenu" ako napadne Ukrajinu i poziva je da pronađe diplomatski izlaz iz krize.

Lavrov je pak Blinkenu rekao da će Moskva odgovoriti bude li Ukrajina uvučena u američke "geopolitičke igre".

Blinken je također kazao da su veliki izgledi da se uskoro održi sastanak dvojice predsjednika, Joea Bidena i Vladimira Putina.

Kremlj je danas potvrdio da su u tijeku pripreme za njihov razgovor putem videopoziva.

Pročitajte više

 

Pročitajte više