Ukrajinski predsjednik razgovarao s Blinkenom: "Dogovorili smo zajedničko djelovanje"

Foto: EPA

AMERIČKI državni tajnik Antony Blinken je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim uoči poziva predsjednika Joea Bidena ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je novinarima da je SAD i dalje predan NATO-ovoj politici otvorenih vrata te da Savez treba ostati otvoren kandidatima u trenutku kad oni budu spremni.

Ukrajina, bivša sovjetska republika, teži tome da se pridruži Europskoj uniji i NATO-u.

"Ništa o Ukrajini bez Ukrajine"

"Dogovorili smo zajedničko i usklađeno djelovanje. Zahvalni američkim strateškim partnerima za kontinuirano podržavanje našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Ništa o Ukrajini bez Ukrajine", napisao je Zelenskij na Twitteru.

Ukrajina u ponedjeljak obilježava 30. obljetnicu osnivanja neovisne vojske pošto je proglasila neovisnost od bivšeg SSSR-a 1991.

Kijev, Lavov i Odesa tim će povodom predstaviti javnosti američka vojna vozila Humvee. U Odesi će se održati i svečana predaja nedavno isporučenih ophodnih brodova američke obalne straže koji će ojačati kapacitete ukrajinske ratne mornarice. 

Rusija odbacuje optužbe o mogućem napadu

Ukrajina je optužila Rusiju da gomila desetke tisuća vojnika uz granicu u pripremi za moguću vojnu ofenzivu velikih razmjera.

Rusija odbacuje optužbe o mogućem napadu na Ukrajinu kao lažne, no rekla je Zapadu da ne prelazi "crvenu liniju" te da zaustavi širenje NATO saveza prema istoku.

U virtualnom razgovoru Bidena i Putina najavljenom za utorak očekuje se da će američki predsjednik upozoriti Rusiju na ozbiljne ekonomske posljedice ako Rusija pokrene invaziju na Ukrajinu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više