Ukrajinski premijer objavio koju je štetu Ukrajina pretrpjela od početka rata

Foto: Twitter

UKRAJINSKI premijer Denis Šmihal rekao je da je ruska invazija na njegovu zemlju uništila više od 25.000 kilometara cesta, nekoliko stotina mostova i 12 zračnih luka. Govoreći za BBC, Šmihal je rekao da je više od 100 obrazovnih institucija, preko 500 medicinskih ustanova i 200 tvornica također uništeno ili oštećeno.

"Oko 35 posto gospodarstva trenutno ne funkcionira", rekao je. Više od 300.000 četvornih kilometara zemlje minirano je ili kontaminirano bombama, dodao je. Šmihal je procijenio da je izgubljeno 30 do 50% BDP-a zemlje. Mjesečni proračunski deficit iznosi 5 milijardi dolara.

Prema različitim procjenama, izravna šteta na infrastrukturi i gospodarstvu iznosi oko 600 milijardi dolara. Šmihal je rekao da je vlada izdvojila više od 50 milijardi dolara za trenutnu obnovu, gdje je to bilo moguće.

"Želimo izgraditi novu državu"

Sljedeća faza bit će obnova glavne infrastrukture, poput opskrbe električnom energijom i vodom te rekonstrukcija mostova i cesta, rekao je. Treća faza, rekao je, bit će "velika obnova naše zemlje". "Ne želimo samo obnavljati cigle i beton. Želimo izgraditi novu državu." Premijer je rekao da će za to biti potrebna ukrajinska sredstva, međunarodna pomoć i ruski novac.

"Uvjereni smo da agresor mora platiti uništenje koje je napravio. To bi trebalo biti jasno, na račun zamrznute ruske imovine - zaplijenjene i prebačene u Ukrajinu radi zajedničke obnove naše države", rekao je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više