Ukrajinsko ministarstvo: Velik skok izvoza suncokretovih sjemenki je neprihvatljiv

Ilustracija: EPA

UKRAJINSKI izvoz sjemenki suncokreta snažno je porastao u aktualnoj sezoni, a taj "neprihvatljivi" trend mogao bi uništiti jedan od najunosnijih sektora u ukrajinskoj poljoprivredi, upozorilo je danas ministarstvo poljoprivrede.

Ukrajina je u kalendarskoj godini 2022. izvezla 2.75 milijuna tona sjemenki suncokreta, objavilo je ministarstvo. Prije rusko-ukrajinskog rata izvoz nije premašivao 100.000 tona godišnje.

Po navodima ministarstva, 70 posto sjemenki izvezeno je u Europsku uniju, a 20 posto u Tursku.

Ukrajina je tako snažno povećala izvoz sjemenki, a nekada je bila vodeći svjetski izvoznik suncokretovog ulja.

Proizvođači ulja: To bi moglo dovesti do zatvaranja pogona

Proizvođači suncokretovog ulja upozorili su da bi velik izvoz sjemenki suncokreta mogao imati "nepredvidive negativne posljedice" po sektor, navodi ministarstvo.

"To bi moglo dovesti do zatvaranja pogona za preradu uljarica, katastrofalnog pada proizvodnje suncokretovog ulja... gubitka udjela u globalnim tržištima proizvoda visoke dodane vrijednosti, gubitka radnih mjesta i proračunskih prihoda, što je nedopustivo", upozorili su.

Ukrajina je u sezoni 2020./2021. izvezla 5.3 milijuna tona suncokretovog ulja, a u sezoni 2021./2022. izvoz se smanjio na 4.5 milijuna tona.

U dosadašnjem dijelu nove sezone izvezeno je 2.26 milijuna tona ulja, priopćilo je ministarstvo, ne navodeći procjenu proizvodnje za 2022./2023.

Specijalizirana savjetodavna tvrtka APK-Inform procjenjuje da će kliznuti na 4.6 milijuna tona, s pet milijuna tona u 2021./2022. 

Ukrajinski uljari zaustavili proizvodnju zbog blokade luka

U prvim mjesecima prošle godine značajan dio ukrajinskih uljara bio je prisiljen zaustaviti proizvodnju zbog blokade luka i izvoza u ruskoj invaziji na Ukrajinu. U ljeto, tri luke otvorene su nakon dogovora Kijeva i Moskve, koji je postignut uz posredovanje Ujedinjenih naroda i Turske.

"Tradicionalno se suncokretovo ulje uvijek izvozilo morem, budući da logistika kopnenog prijevoza za taj proizvod nije dobro utvrđena, pa je normalno funkcioniranje vodenih putova iznimno važno za izvoz ukrajinskog suncokretovog ulja", istaknulo je ministarstvo.

Pročitajte više

 

Pročitajte više