Umro je Pat Robertson. Tvrdio je da je Bog dopustio 11. rujna zbog pobačaja i gejeva

Foto: EPA

PAT ROBERTSON, TV evangelist koji je dao velik doprinos tome da kršćanska desnica u SAD-u postane moćna politička snaga, umro je u 93. godini u svom domu u Virginiji.

Robertson je 1960. osnovao Christian Broadcasting Network na kojem je desetljećima bio voditelj emisije "The 700 Club", predvodeći molitve i dajući političke komentare. Njegova je emisija 1980. pomogla republikanskom kandidatu Ronaldu Reaganu da pridobije podršku konzervativnih kršćana. 

I sam se kandidirao za predsjednika

Robertson se i sam kandidirao za predsjednika 1988. godine, no neuspješno. Ubrzo je osnovao organizaciju Christian Coalition koja je postala snažna u mobilizaciji konzervativnih glasača, danas ključnog dijela biračkog tijela republikanaca. 

Poznat je i po svojim konzervativnim izjavama. Nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. rekao je da ih je dopustio bijesan Bog jer je SAD prihvatio pobačaj, homoseksualnost i sekularizam. Četiri godine kasnije pozvao je na ubojstvo predsjednika Venezuele Huga Chaveza. 

Tvrdio da je Bog kaznio Haiti potresom

Bijesan Bog je po Robertsonu kaznio i Haiti razornim potresom 2010. godine. "Grijeh" otočne države bio je što je dva stoljeća ranije proglasila neovisnost od Francuske. 

Osnovao je i vjersku školu Regent University, pravnu lobističku organizaciju American Center for Law and Justice te humanitarnu udrugu Operation Blessing.

Pročitajte više