Umro poduzetnik blizak Dodiku čija tvrtka gradi i u Hrvatskoj

Screenshot: YouTube

PODUZETNIK iz BiH Slobodan Stanković čija tvrtka "Integral inženjering" gradi spojnu prometnicu od novog mosta preko Save kod Stare Gradiške s autocestom Zagreb-Lipovac preminuo je u 74. godini, izvijestili su lokalni mediji u BiH.

Stanković je slovio za osobu koja zahvaljujući vezama s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom redovito pobjeđuje na natječajima za najvažnije infrastrukturne projekte u tom entitetu.

Na američkoj crnoj listi

Zbog toga su se i on i njegova tvrtka u listopadu 2022. godine našli na "crnoj listi" SAD jer im je američko Ministarstvo financija izreklo sankcije.

Stanković je završio pod sankcijama jer je financijski podupirao Dodika kojega su pak SAD zbog politike kojom dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH sankcionirale još 2017. godine.

Dodik sređivao poslove

"Integral inženjering" u prošlosti je dobivao poslove poput gradnje novog sjedišta vlade RS i poslovne zgrade entitetskog javnog servisa RSTS kao i autocesta u tom entitetu.

Unatoč američkim sankcijama Stankovićeva je tvrtka dobila posao gradnje ceste koja bi trebala spojiti novi most odnosno granični prijelaz kod Gradiške s autocestom Zagreb-Lipovac kod Okučana.

Radovi na izgradnji te ceste započeli su u veljači prošle godine i trebali bi biti okončani za dvije godine no već su konstatirana kašnjenja pa je izvjesno probijanje tog roka.

Pročitajte više

 

Pročitajte više