UN je zabrinut zbog najveće europske nuklearke. Danas hitan sastanak

Foto: EPA

GRANATIRANJE se nastavilo noćas duž bojišnice u Ukrajini, pa i nedaleko od nuklearne elektrane Zaporižja, što će tijekom dana biti na dnevnom redu sjednice UN-ova Vijeća sigurnosti. U Nikopolju, na jugoistoku, stotinjak kilometara od Zaporižje koja je na drugoj obali Dnjipra, guverner Valentin Rezničenko izvijestio je na Telegramu o troje mrtvih i devetero ranjenih u ruskom granatiranju tijekom noći iz višecijevnih raketnih bacača Grad.

U Donbasu, na istoku, čelnik vojne uprave Donjecke oblasti Pavlo Kiriljenko objavio je jutros na Telegramu da je u zadnja 24 sata ubijeno 11 civila: šestero u Bahmutu, troje u Soledaru te po jedan u Krasnohorivki i u Avdijivki. Ruske snage koje bez prestanka tuku po gradu Soledaru pokušavaju potisnuti ukrajinsku vojsku kako bi napredovale prema obližnjem i većem Bahmutu.

Ruska vojska zapravo sporo napreduje i rat se prometnuo u topnički dvoboj dviju vojski ukopanih u blizini naseljenih mjesta, ocjenjuje agencija France Presse. Sjednica UN-a, koja je sazvana za danas poslijepodne na zahtjev Rusije, bavit će se sigurnosnom situacijom u nuklearki Zaporižja, najvećoj u Europi, koja zabrinjava međunarodnu zajednicu.

"Ruska kontrola nad elektranom izlaže ovo područje opasnosti"

Moskva i Kijev međusobno se optužuju za prošlotjedno granatiranje elektrane, ali njihove tvrdnje nije moguće provjeriti iz neovisnog izvora. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) istaknula je u priopćenju da će njezin ravnatelj Rafael Grossi obavijestiti UN-ovo Vijeće sigurnosti o sigurnosnoj situaciji u elektrani te o naporima da se u postrojenje pošalje stručni tim IAEA-e čim to bude moguće.

IAEA je poručila da će u svom izvješću detaljno izložiti način na koji je prošlotjednim granatiranjem elektrane "zapravo uzdrmano svih sedam stupova nužnih za sigurnost i za nuklearnu sigurnost" koje je Grossi opisao na početku sukoba.

Jučer je skupina sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) zatražila da Rusija potpunu kontrolu nad elektranom odmah preda Ukrajini, njezinu suverenu legitimnom vlasniku. "Ruska neprekidna kontrola nad elektranom izlaže ovo područje opasnosti", naveli su.

Pročitajte više