UN: Ograničavanje pobačaja samo ga čini smrtonosnijim

Foto: EPA

OGRANIČAVANJE pristupa pobačaju ne sprječava ljude da ga obave i “to ga samo čini smrtonosnijim“, rekao je glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa nakon što je Vrhovni sud SAD-a poništio odluku o legalizaciji pobačaja iz 1973. „Seksualno i reproduktivno zdravlje i prava temelj su života s pravom izbora, osnaživanja i jednakosti za žene i djevojke diljem svijeta“, rekao je glasnogovornik Stephane Dujarric novinarima.

„Ograničavanje pristupa pobačaju ne sprječava ljude da traže pobačaj, samo ga čini smrtonosnijim“, dodao je.  Agencija UN-a za seksualno i reproduktivno zdravlje (UNFPA) navodi da je “zapanjujućih 45 posto svih pobačaja diljem svijeta riskantno, što ih čini najvećim uzrokom smrti majki“.

Odluka američkog Vrhovnog suda “velik je korak unatrag“ i “golem udarac ženskim ljudskim pravima i ravnopravnosti spolova“, rekla je u priopćenju šefica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet. Gotovo polovica svih trudnoća u svijetu je nenamjerna, a više od 60 posto njih može završiti pobačajem, priopćila je UNFPA.

SAD podržao važan program iz 1994. 

Navodi se da su Sjedinjene Države - zajedno sa 178 drugih zemalja - podržale program iz 1994. koji “priznaje koliko su pobačaji smrtonosno nesigurni i poziva države da pruže spasonosnu skrb nakon njihove provedbe, bez obzira na pravni status pobačaja“.

Vrhovni sud SAD-a je ukinuo ustavnu zaštitu za pobačaj sadržanu u važnoj presudi Roe protiv Wadea iz 1973. Otprilike polovica američkih država spremna je nakon ovoga zabraniti pobačaj. Bivši predsjednik Donald Trump učvrstio je konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu imenovavši tri suca tijekom svog četverogodišnjeg mandata.

Trumpova administracija također se zalagala u Ujedinjenim narodima protiv promicanja seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja žena jer to vidi kao poticaj na pobačaj. Protivila se davno dogovorenoj međunarodnoj terminologiji u rezolucijama UN-a. Trump je smanjio financiranje UNFPA-e jer je smatrao da potiče pobačaje, što je UN proglasio pogrešnom percepcijom. Joe Biden obnovio je financiranje. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više